公務員薪酬難「加足」 幅度料調低 議員指財赤嚴重:公僕應共渡難關

164 回覆
24 Like 92 Dislike
CA 人工起薪仲離譜
班友其實有無睇清楚政府基層個人工
點解唔減?
反正個報告做完都無意義
公務員又唔會辭職
唔明佢地咩邏輯,個調查係跟上年市場數據,市場好先加得多,何來時勢艱難?
佢哋明顯唱衰香港,仲涉嫌暗指政府製造假數據瞞騙市民,希望搵人查下班人係咪有不愧企圖
議員帶頭減薪!
咁加得少,唔夠數一陣會唔會頂擺
咁議員應唔應該同市民共渡時艱?
好似107,000喎老細
議員成日攪事呃like
議員有暑假呢個一早要取消啦
以前就話班英國佬要有暑假返祖家,依家祖家就係中國,返咩撚?
根本呢個政策過撚曬時,但就打死都唔肯取消,成班既得利益
幫佢哋減吓人工啦 佢哋唔介意
仲有好多津貼同酬金
其他行業唔熟,但銀行個個都加人工,升職位都大把喎真心走咗好多人,到到都搶緊人
低層個班先萬零二萬蚊, 5% 先1000
班撚樣投自己加人工就咁撚爽手, 一加幾萬
低層員工加1千就咁多野講
特權階級係咁㗎啦⋯⋯成個社會都冇乜人屌公務員加雞碎咁多追通脹,啲人就喪屌,唔知做乜鳩明明綜援都加咗3.x%

關愛隊已足夠
其實想問問個巿有幾差,疫情復常超過一年唔使再派消費券,失業率低到全民就業要輸入外勞,香港人每逢假期就外遊日本返深圳爆食爆買,我睇到嘅係香港人仲係好有錢好有消費力,完全唔明呢個加幅有幾唔現實?
呢班真係仆街來,加又加得特別多,人工又高福利又高,仲要有自己正職,講d咁既野都有
問左中銀未?一半人凍薪

你邊間咁把炮升職位大把
我聽返黎大部分freeze 哂headcount 同promotion
你淨係cap 人中龍果班?大部分得1 個月bonus.

咁支持加薪,睇黎連登好多公墓員
由治及興先唔使理班公務員 邊個出聲 即刻出國安法/告宣假誓
減啦,財赤呀
唔好大我私人工會跟住減,我年頭已經減撚左
岩啦
出面經濟差
公務員人工咁高仲年年加咁多
仲未計佢地有point 跳
HSBC,有咩咁把炮,大把人移民
凍薪係疫情果期啫,呢兩年再凍,搵鬼做咩
減重複部門同官議員先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞