[九龍城寨]如果續集有陳浩南,一定要搵返伊麵。

107 回覆
51 Like 10 Dislike
直頭搵左倫國裕親筆操刀畫
你話呢

嗰陣仲係𡃁仔南
龍頭好似係講前傳

余兒專訪講:
他又讚賞電影成功融入城寨前傳《龍頭》的故事,即使篇幅較長,導演卻在電影用上一兩場戲交代人物關係。
仲有套飛砂風中轉唔知算唔算黑幫角色
講佢同陳小春係被逼爭龍頭 2條友都唔想坐龍頭個位
係咁讓嚟讓去
第一集陳浩南係波地識大佬B 係198X 年
你啱,果套叫燕子,想讀書而唔想做黑社會。
伊健出黎客串講一兩句道理

" 你見過冧友未呀?你見過死人未呀?你知唔知佢親眼睇住佢條女,死,佢救唔到。"

都夠啦
雖然話係漫畫改,但時間線邏輯都要岩架?
電影入面講城寨仲有幾年拆即係80年代,我當四子設定係廿幾歲,陳浩南係90年代人物,我當佢初出茅廬廿幾歲,陳洛軍都三十幾歲啦,鄭伊健點樣扮細過林峯
城寨 93 年拆,古惑仔故事及漫畫則由 1992 時間點開始,其實唔會差好遠。

古惑仔電影版 1996 先上映,俾你錯覺兩者故事時代差好遠‧‧‧

不過我認為電影未必要完全跟實史,以平行時空方式,交代大量原居民抗議或延長拆時間。
漫畫第二部係城寨就拆個陣,咪差唔多囉
做自己識咩識做戲
今時今日化下妝加啲幕後效果都可以顯到好後生嘅,最緊要係搵返伊麵拍絕對能夠將套戲昇華
我覺得如果佢睇完九龍城寨,再邀請佢一定有啲動搖

人係可以變通嘅,冇話一定一世唔做,只要個劇本寫得好絕對有機會客串
陳浩南係古惑仔1 係1995年做銅鑼灣揸fit 人, 城寨經已拆咗兩年
講緊漫畫
我認為大家唔洗咁認真,時間差幾遠之類。首先兩個故事都並非寫實。

同埋唔好講到九龍城寨班人係古代人,王九一樣有 AK、一樣有電單車。

差個兩三四年,如果照大家咁講,本漫畫裡面內容都唔成立。

姜桃應該做肥屍啦

我反而想問漫畫係咪都係好似第一集咁講到信一佢哋四子傷到甩皮甩骨?
咁下集仲點統領龍城幫
呢班人直情要係世界上消失
提都唔應該提
屌我又諗起何潤東
時間線依D好死既姐
講係平行時空又搞掂
最重要如果有陳浩南依個角色真係想伊麵做返
無睇小說 不過漫畫龍城幫本身分左ab唔知係咪幫手連結狄秋同逆麟
漫畫就剩係出場批准佢地入銅鑼灣掃場
搵謝霆鋒咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞