(女權) 台妹:「女性連半夜獨自散步嘅權利都冇,因為男人太危險!」

131 回覆
43 Like 375 Dislike
前兩天跟女友聊到,如果可以互換身體,
第一件想做的事情是什麼?

女友雙眼發光的說:
「想要體驗半夜一個人散步🤩!」

我當下當機了幾秒,
我很想說,不用交換身體也可以
但我真的,沒辦法說出口

我就是很普通的直男
沒怎麼被騷擾、也沒故意騷擾過人
無法明確感受到身為女性的困境
但我還是大概知道,她們滿辛苦的:

1. 樓下便利店員記住了自己領貨用的名字、然後肉搜到自己IG之後冷不防的傳了屌照。

2. 半夜聽到房間門把被試圖打開、從貓眼看出去是同班同學,但對方根本不住這區。

3. 國一時在自己的房間被堂哥性侵未遂,事後媽媽反而責怪是她穿得太清涼。

4. 高中的家教老師約自己吃飯,拖到沒有捷運之後突然改口說要看夜景,還得找各種理由婉拒、才能不撕破臉的請對方載自己回家。

重點是,這些不是網路故事
都是我認識的女生朋友們跟我分享的
當中有許多都還是這一兩年發生的

我知道很多人會覺得這些都是個案,
從機率上來說,台灣男生很多還是很棒的
但那不是重點,因為最核心的問題是:

「賭不起。」

那怕只有萬分之一的機率
碰上了,可能就是一輩子的瘡疤
性別刻板印象
黎香港可以打橫行
女人:出夜街好驚囉

傻鳩:點解要咁驚男人,你歧視

*有女人夜晚出街俾人侵犯*

又係傻鳩:抵死啦,又唔好好保護自己,自己攞嚟嘅😂😂😂
有幾女權日本差唔多都係咁
獨住女唔好掛女衫係門口 因為真係會有痴線佬知係獨居女會爆自己屋
有時真係賭不起
女性千祈唔好因為班臭男人而減少著性感衣著獨自夜出呀
出得街預左俾人屌啦
唔想俾人屌咪係屋企唔好出街
男人個個都係移動射精機好危險架
男人夠會俾女人屈非禮屈偷拍
而且仲要唔係深夜先會,全天候都會有機會
萬分一機會都賭不起呀唔撚出街得唔得呀?
Siu4

loser先會去講男權女權
得啲醜女同精神病先會日日講女權點點點
現實見到呢種女人一句都唔會想同佢交流
有冇諗過
會講第1格野既人, 同第3格既人
係兩個唔同既人黎
你等同將唔同連登仔講過既野,
合併統一做連登仔講過既野一樣

不過都岩既
女人怕比人強姦
男人怕比人屈強姦

唔接觸就冇問題
反正過多十幾年AI情人面世
大家都屌機械人
就直接避免左好多兩性問題
唔反對佢嘅concern
不過佢個邏輯係錯
佢concern嘅嘢同權利無關

有社會先有權利
如果人類無社會無法律
「獨自散步而不被侵犯」本來就係無保障
而家有法律,就係保障你可以獨自散步而不被侵犯
只不過社會法律唔可以100%防止罪案
同一logic,唔通社會有劫案存在
我就話自己無人身安全嘅權利
聽講台仔真係好鍾意send“屌照”畀班女
我當下當機了幾秒,
我很想說,不用交換身體也可以
但我真的,沒辦法說出口

男人點會咁諗 女權撚真係唔識扮男人
同斑馬線過馬路一樣

用肉身賭對方點諗

我絕對尊重對方選擇
我覺得佢想表達嘅唔係同一個男人講
去證明男人有幾唔make sense

而係如果代入女人角度
同一個女人
唔保護自己,俾人話抵死
保護自己,俾人話當男人係罪犯,歧視
批評係唔需要出自同一個人
如果用依個思維去諗野
其實會搞到自己好辛苦
因為全世界好多野都係唔make sense

我唔係女人, 所以只能用男人既角度舉例
父母叫唔好拍拖讀好書搵好工,
跟住畢業又問你幾時要結婚 /
女朋友要你上進得黎又想你抽多D時間陪佢 /
上司屌你唔識做野, 但又唔教你做 /
唔買車比人串係廢物, 買車又比人屌浪費錢..
之類

大多數人既批評 / 期待, 都係充滿矛盾
唯一既解決方法就係學識 dont give a fuck
把口生係人地到, 吹人唔脹, 唯有唔好咩都咁上心,
如果唔係會沒完沒了
係咪有被害妄想症
半夜見到咩人都驚啦
點知係咪打劫
係咪台灣太多黑社會咋?
嚟香港囉
任你行
當然一句「唔需要太在意人哋諗乜」
其實已經解決到世界上99%嘅問題
不過談何容易啫
同埋點解平白要將唔合理嘅批評視為理所當然而要自己唔在意
我都唔係女人
不過呢個問題換位思考可以諗得深入好多

唔止係代入女人諗乜
而係當你知道你屌A,人地屌B
而AB係無可能同時fulfill,點做都有人屌
你仲係咪要選擇屌A呢
屌 又係蝻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞