太古城 vs 海怡半島 vs 杏花邨

125 回覆
3 Like 19 Dislike
杏花明明三字頭
港島地鐵上蓋、較年輕大型屋苑(24年)、海景、揸車又得無揸車又得。缺點就係真係好貴。
點解唔買blue coast?
太古城
杏花邨係好多人住過以後搬去其它屋苑會唔慣,跟住又搬返去杏花邨,鍾意既係佢自成一角既寧靜之如地鐵出去又方便,如果住上杏,打風根本零影響
有冇咁誇張

中西區 灣仔區 九龍城區 可能沙田區 都好過東區?
杏花打風根本唔會出事。之前只係試過兩次,好多年前。嗰兩次都係因為啲保安懶,冇清去水位。然後因為佢哋要保住自己,長期講杏花邨會水浸。😂😂

同埋嗰度打風個位隔離有麥當勞,記者可以匿入去。所以喺嗰度做採訪係最舒服,到時到後行出嚟影兩張相,又交到貨。
如果有車位,杏花邨係無敵。

住宅下便就係食肆,好多老鼠。自己諗。
太古城個積實用好多, 不過無會所. 如果有小朋友.... 要考慮學興趣班要夠方便......

我住海怡..... 有時如果要買野反而去太古城行吓....

校網.... 大古好D

杏花.... 我就唔會考慮
Blue coast兩房個價可以買呢三個屋苑既三房
太古城同另外兩個類型有啲唔同
太古人來人往又多外人,另外兩個有自成一角既感覺,
要住我會揀海怡,就算打風都一定好過杏花邨先
太古城又逼又多人,行出電車路沼途一堆舊樓廢老同你鬥逼。
海怡係最舒服最靜。加上金鐘返工,日日8:30 施施然出門仲一定有位坐,好爽
杏花邨冇住過唔評論,不過睇往續,打風影響程度點都係杏花勁過海怡。
如果金鐘返工我諗海怡都ok
中環就真係遠撚到仆街無端端加多6-8分鐘行路搭扶手電梯等車再搭一個站

海怡會所平價舊樓黎講係唔錯
但有機會漏水同埋呢d天氣睇樓發覺大堂有d噏味
打理得幾差

其他野ok
杏花樣樣都好就係位置唔方便
搭地鐵都耐隨時衰過藍灣半島搭巴士
中西區 灣仔區 冇咩屋苑

東區真係冇得彈 缺點係有公屋拉低成個區質素
九龍城區同沙田區除咗有錢人區域好 其他配套設施一般
問得好,五年後買到,其實個感覺都已經唔一樣。
以前寳翠園係位置好、有豪宅感覺而且身份象徵,2029年的話,深圳會唔會更好?
大部分認同,但下面呢句多咗

「中環就真係遠撚到仆街無端端加多6-8分鐘行路搭扶手電梯等車再搭一個站」

返金鐘都一樣要行路搭扶手電梯上返去 只係返中環就上去另一月台等車轉車 返金鐘就再上去大堂 唔會遠撚到仆街
唔睇埋下康怡?
東區一頭 (北角電車路一帶)一尾 (柴灣) 拉低晒

中間太古坊到西灣河就ok

不過缺點係離開香港好遠 (無論中產搭飛機定窮L北上)
住過沙田 東區 九龍城,返工返學,一定東區係最好。50歲以上,無仔女或仔女中學畢業,我會揀沙田
三舊垃圾揀唔到 嘉湖山莊啦
太古城完勝

其餘兩個
我會簡杏花

想靜D 同 轉少程車 又有位坐
成個屋苑都大陸人住 又多曱由仔
唔講以為返咗大陸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞