點解佢地可以生活得咁開心

44 回覆
5 Like 6 Dislike
呢樣嘢反而唔關事,你睇吓dcard就知香港其實一啲都唔算保守只不過主要係香港呢一代人喺呢個極度壓抑嘅社會底下普遍缺乏嗰種party、狂歡嘅energy,上一代人後生嗰陣反而多啲人會去disco party
自甘墮落永遠都最快樂架

不過同意一樣就係香港除咗有公屋就無得真正俾你躺平呢個option囉。度度租都貴,基本上無得你揀去一D平D嘅城市黎顯著地降低生活成本

而呢樣講到底只係大城市同鄉郊分別,而香港只係無得畀你選擇咁解

而你用D咩par唔party呢D個人喜好黎定奪個社會算唔算畸形就有D自我中心囉
係香港都好難喎,根本個環境已經唔會令人覺得開心
一出街就人迫人閪口閪面,食個晏都比阿姐屌
相反係歐美啲人真係笑容滿面⋯⋯
係 香港讀大學 42100一年 全部科同一個價錢 幾十年冇加過價

美國 除非你讀公立嘅 又或者你好撚窮
如果唔係大把人一畢業已經孭住幾球港紙學債
其實樓主呢啲vpn移民撚
成日開po吹奏美國 然後畀啲真係住美國嘅巴打屌鳩佢離地 美國都唔係咩都最好
跟住又唔識應直接潛水去開下個po係想點
點解要一定要私立大學? 或者一定要讀大學? 當你好似中國咁讀大學好平 ,但人人都讀到大學導致學歷貶值 要讀多幾年研究生 碩士先競爭得過
咁多出來個幾年人工同時間又點計?
香港除左迫係切切實實問題外,D人閪口閪面其實都睇你遇到咩人,外國都會有閪人,唔係個個見面都how are you, have a good day咁
一畢業成堆學債姐
人地幾代祖屋幾千呎
唔洗交租已經屌打香港啦
你搵幾皮一個月拎去供間爛鬼屋
仲要憂柴憂米,上有高堂下有妻兒
你諗你啦
唔係 香港對陌生人係先提防 後來慢慢熟
外國人對人就係先接納 但如果發現你玩9 佢 佢就會好嬲
所以香港大部分人都會對人唔nice
唔係好多人會讀私立大學炸
2成都唔知有冇
咁elon musk算唔算自甘墮落
其實美國好大,用一個城市去比好on9
呢啲咁嘅相喺香港七人欖球/中半山一樣影到
而美國一樣有貧民區一街都係死道友
香港大球場(只限國際七人欖球賽個三日)真係上帝賞賜既土地
https://www.youtube.com/watch?v=nkGiFpJC9LM
諗起依條片, d窮州真係好撚恐怖
仲有d大城市近年都有squatter依d問題
非法侵佔人地間屋, 又窮又無賴
係囉人地咁低能, 但500強企業香港有幾多間
爭名逐利=聰明有智慧
D窮州稅後收入都同香港差唔多
道友白人比例係高 貧民區多數都係黑人同墨西哥人wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞