點解佢地可以生活得咁開心

44 回覆
5 Like 6 Dislike
美國真係上帝賞賜既土地

https://www.instagram.com/reel/Czy5K-grtwM/
關膚色事😅
關咩事 拉美人都係咁樣既生活
低能兒童 快樂無窮
你唔好諗交租、唔好諗政府、唔好諗經濟、唔好諗學業、唔好諗洗衫拖地抹窗吸塵

淨係諗點玩、食乜、去邊蒲

唔諗D煩惱野,你都可以活得好開心
冇錢都係一個大問題
香港成世人就諗住有層樓,買咗層樓供到你退休。
你睇吓星加坡,你睇吓外國,有得住每年儲返啲錢去吓唔同地方旅行可以玩吓自己興趣嘅嘢。

香港就要取捨,一係就使錢因為要住人哋就兩樣都有,梗係唔使擔心啦,笑得開心。
一係做政府官囉,一個月都200,000人工
有信用卡嘛
還錢係明天事
明天先算
佢地真係好低能 好天真 咩都唔識 但好快樂
香港人個個轉數快 做野急 但就係大壓力悶悶不樂
你無聽過鬼佬係無儲錢呢個概念?
要買野咪打工,打夠就得
買車咪買二三手,特賣場果D先
最緊要買彩票,隨時下一個億萬富翁係你
住成世公屋囉咬老綜 但到姨媽姑姐出來時又有種比較既壓力
人地美國吸納曬d精英,玩又玩得放,香港人做樓奴就岩架啦
其實香港得一半人有樓
佢地學校讀書環境開始已經同我地好同
除左空間大D其實差唔多
欺凌、打交、埋堆、歧視、拍拖、考試
對於i人嚟講,呢啲活動簡單係地獄
我留喺屋企沖杯茶睇吓書仲開心
你生活得唔開心咩
如果係毒撚 係香港米更加唔適合
係成個城市既氛圍你好明顯感覺到冇未來既感覺 冇方向 內鬥嚴重 互相歧視 男女對立 中式傳統思維嚴重
入得大學喺度日日party嗰啲至少都係有中產背景嘅,美國啲窮人都係多數讀唔起大學,就算會都係讀啲stem major脫貧仲邊有時間party?
其實每個地方都有夾心階層同中產,只不過香港嗰啲中產送晒仔女去外國讀書我哋見唔到啫
再加上香港大學學費平過美國好多,令香港嘅大學窮人比例較多,所以喺香港讀大學咪depressed啲

當然,貧富懸殊、人口密度高、華人家長教育同埋19年亦都令到而家香港年輕人普遍缺乏世界各地年輕人應有嘅活力,年紀輕輕已經諗嘢帶有強烈嘅現實主義同埋過住極大壓力同壓抑嘅生活,亦都反映出呢個社會依家有幾咁畸形
其實香港都好多人又蠢又鈍
但就因為畀好多仆街賤格嘅文化同埋華人嘅傳統觀念綁住
變咗個人就又蠢又頓但又死咕咕
又唔識變通而且奄尖聲悶
唔單止 佢地college 同埋社區大學果d 都係咁上下既心態 好多靚妹出來full time 做8 個鐘waiter連埋tips都至少有5000 美金

香港有時候真係仲保守過中國 身體接觸呢樣唔得果樣唔得 真係畸形社會
咁美國都有你所講嘅問題
除咗最尾個樣😅
其實唔好上咁多連登你會開心好多
現實無你想像中咁惡劣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞