田北辰擔心美國「話香港係中國一部分」

94 回覆
35 Like 105 Dislike
田北辰擔心美國視「香港為中國一部分」施禁運
田北辰關注云云高級儀器中,是否涉及「光刻機」,他擔心有零件被「外國打壓」,又擔心美國在大選前「畀美國搞,唔畀賣畀香港,話香港係中國一部分呢樣嗰樣」,他表示當局要確保「開到檔」。

創科局局長孫東指,重點研發第三代半導體的原因,正正是不需要光刻機,其他置備不在美國和相關國家的禁運名單內,他催促財委會「盡快撥款,盡快購買」,他強調生產線的其他關鍵原材料都沒有被「卡脖子(廣東話意思:捉住要害)」,他反覆強調「時間要快!」

創科組特別職務組長:大選後有咩事,唔敢講
負責「特別職務」的創新科技署組長陳正豪補充,提供「I線光刻工具」的3間供應商,暫時都沒有向香港禁運儀器,「將來大選後有咩事,唔敢講。孫東確認內地沒有生產「I線光刻工具」,其他零件均有國產,他稱「時間站在中國這邊」,相信不久後會出覝中國製光刻機。

經民聯主席盧偉國問及發展第三代半導體原因,陳正豪表示以往半導體追求愈細愈好,但第三代半導體支持再生能源,講求能源轉換效率和物料,「唔使好精密線條」,他又指相關技術和產業鏈在內地都齊備。

https://www.inmediahk.net/node/政經/孫東催促好趁光刻工具未禁運快撥款-財委會速過28億
香港係中國一部份好失禮你??
田北辰:都真係幾失禮
難道不是嗎?
假如買到光刻機 = 香港並唔糸中囯一部分
田北辰你大鑊
國安
甜心你直必左西環好快召喚你
田少快d走
香港永遠都係祖國一部分
i線光刻 google下係300nm

中國自己做都得啦 洗撚你香港攪咩
即係香港唔係中國一部分? 拉得未
但而家真係要靠進口,咁你明啦
香港咪中國一部分
你講乜撚嘢呀 係咪要報國安呀
擔心乜?
講事實都擔心
原來唔係一部分
又可以出動郭安大法
即係點
國安死撚哂咩
外國靠工具做到嘅中国用手磨到出嚟
竟然因咁唔認香港係中国嘅
田 見字快走
政府幾時出嚟譴責?
叫霍家去新加坡開檔咪得囉
XG玩爛咗
田北辰的言論令人想起……
他觸犯了23條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞