摩爾多瓦將在10月20日的公投中決定是否加入歐盟

56 回覆
5 Like 2 Dislike
包括入歐公投 摩爾多瓦10月20總統大選

https://guangming.com.my/%e5%8c%85%e6%8b%ac%e5%85%a5%e6%ad%90%e5%85%ac%e6%8a%95-%e6%91%a9%e7%88%be%e5%a4%9a%e7%93%a610%e6%9c%8820%e7%b8%bd%e7%b5%b1%e5%a4%a7%e9%81%b8

摩爾多瓦國會週四表決通過議案,決定於10月20日舉行總統大選及加入歐盟的公投。

路透社報導,摩爾多瓦國會101個議席中,總統桑杜領導的行動和團結黨憑56個議席成為大多數,舉行入歐公投及總統大選的議案得以獲通過;該國憲法法院早前已批准兩者可同時舉行。

桑杜指,俄羅斯及貪污問題是摩爾多瓦面對的兩大挑戰。若公投獲大多數人支持,以及投票率超過33%,憲法就會加入一節附錄,宣佈融入歐盟是摩爾多瓦戰略目標。
有冇巴打知道依個國家乜嘢料?
長期係人球俾人踢黎踢去
獨立>火雞國>獨立>羅馬尼亞>蘇聯>獨立
咁即係經濟唔多掂架啦, 民主程度呢? 國民親唔親西方架?
本來佢係屬於羅馬尼亞, 不過被蘇聯入侵強行吞拼, 結果搞到而家咁樣, 一直有社運主張要求加入羅馬尼亞, 但係每次都畀親俄派政府阻止

依家嘅羅馬尼亞係歐盟國家, 所以相對摩爾多瓦富有
歐洲最窮好似
人地歐盟有話比佢入?
烏克蘭都未入到
佢仲要窮過烏克蘭
羅馬尼亞已經窮
咁多羅馬尼亞妹喺西歐做雞
摩爾多瓦應該窮到難以想像
加入蘇聯好過
歐洲最窮國家
Vietnam/GDP per capita
4,163.51 USD (2022)

Indonesia/GDP per capita
4,788.00 USD (2022)

Moldova : GDP per capita $5,155 (nominal, 2024 est.)

Romania/GDP per capita
15,786.80 USD
又一堆窮國家入EU
佢入唔到啦
個公投係比d國民自high 姐
佢境內仲有一忽有爭議分離地區
仲要好似幾親俄
再加上窮到仆街
窮到仆街嘅國家,成個國家有咁爛得咁爛,有咁窮得咁窮。

但佢哋出咗隊band 有首歌全球勁 hit, 但隊band 紅咗都移咗民去羅馬尼亞。

唔識佢都好大機會聽過
https://youtu.be/YnopHCL1Jk8?si=NijB5fBEars_42uP
早年去過,市中心就搞梗佔中,又係數啲議員點出賣選民。
之前歐盟已經啟動咗同佢嘅入歐談判。
烏克蘭都係同時啟動

歐盟唔同歐元區,歐元區先要睇經濟收入。
德左咪準備囉
德左嗰邊當冇咗啦,格魯吉亞咪又係咁,冇咗一忽阿布哈兹,又係俄軍保護梗。。
歐洲最窮國家之一
加入中國聯盟算啦
有一帶一路
仲有借貸添
烏克蘭順利加入歐盟可以解決呢度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞