加拿大本周審基本收入法案 17歲以上永久居民 難民及臨時工每人月領2000加元

331 回覆
19 Like 65 Dislike
係 所以咪話你開心就好 捱緊嗰個唔係我 你之嘛
我同情嗰班又唔係你 你衝出嚟嬲 嬲乜?笑死
咁撚顛,咁點解啲難民唔去哂加拿大?英國好似得幾十鎊。
唔會幫到 一幫就大把人灰色地帶扲著數 好似dc9 or現金糧 之類
亦會引發通脹 如果做侍應全部收入都有3皮
咁一般返office果班 3皮仲請唔請到人之類?
業主:加租
多如 而家都好多灰色地帶俾人呃食 唔見取消晒佢?
引發通脹嘅問題就仲好笑 加拿大政府從來都唔介意通脹
介意嘅話安省上個月就唔會加油稅 今個月嘅通脹完全係油價導致成本上升造成 排隊都未去到嘅人工事
17蚊最低工資 要人捱basement交稅 呢個先係根本性問題 唔合理㗎其實
4000??
起碼8000啦小朋友
其實我認為有腦,因為啲資源分配好明顯被某啲勢力(可能係字頭掌握得到)不斷玩申縮手段去玩鳩啲市民,如果啲市民唔需要靠任何人而自己可以掌握到好多嘢,個社會就唔容易被某啲勢力控制低層社會。
不過相信呢啲勢力亦會借助呢啲政策去吸錢落自己袋
佢地唔係話政府入面做係市場上面同啲商人或機構聯合咁玩普通市民一定死硬
真係咁多如 你咪叫加拿大政府比多d收入比最低工資班友
睇下有冇人理你
咪即係共產

低生產力嘅人最鐘意 因為(以為)可以共人地 d 產

有能力嘅人都唔會想留喺呢 d 國家 分錢俾 d 廢柴
不如直接免稅24000好過啦
十年前加拿大最低工資$14
10年後今日最低工資$17
樓價、租金升咗三倍 你真係覺得最低工資係主要嘅影響?
basement 都有好靚
但個d租金分分鐘係condo價
普通basement就真係唔係人人住得慣
如果唔係情侶夾租,2000真係好勉強
牽一髮而動全身 清潔工本來17蚊 依家20蚊
咁本來20蚊果個自然就要23蚊 全部一級一級咁升上去
如果清潔工同會計師一樣人工or差異不大 咁點解人地要讀大學+考牌?
做清潔工又唔係地盤咁辛苦
Ubi就共產
你不如話交稅係共產好過啦
收入越多交稅越多啊
Ubi好歹唔計你收入高低一律派咁多
算啦條友可能VPN移民
我咁辛苦為咩
支持 想講本身毒蟲同唔做嘢果班都有錢拎
有冇依個法案都一樣
其實社會上好多工作根本對社會無貢獻同意義
好多行政職位係無咗對公司/社會一啲影響都無
特別係金融 保險 audit 果啲 好多管理層都係制造一啲無意義嘅task 同所謂績效指標去增加工作量 而真係對社會有貢獻嘅例如清潔工/護理員同藍領反而收入低
可以有基本收入去支持人做真係想做同有意義嘅工作對人同社會係好事
「特別係金融 保險 audit 果啲 好多管理層都係制造一啲無意義嘅task 同所謂績效指標去增加工作量」

幾特別嘅觀點,可否加以詳述之?

個垃圾廢老段野其實將個數字改一改就可以完封不動還俾佢
唔洗做就有錢咪共產囉
有限資源,但政權夾硬令到多咗人買得起,弱智都知會發生咩事
拎完2000加幣返Uber,ubereat,三行呢d應該好好洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞