加拿大本周審基本收入法案 17歲以上永久居民 難民及臨時工每人月領2000加元

331 回覆
19 Like 65 Dislike
加拿大國會議員正在考慮兩項透過基本收入計畫幫助人們擺脫貧困的法案 S-233 和 C-223,前者已經在參院二讀通過,後者則還在眾議院進行討論,但部分人士擔心恐導致已經陷入財務困境的加拿大人繳納更多稅金。

根據《CTVNews》報導,加拿大參議員 Kim Pate 和新民主黨議員 Leah Gazan 分別提出了 S-233 和 C-223 法案,旨在建立第一個全國框架,為加拿大所有 17 歲以上的人,包括臨時工、永久居民和難民申請人提供每人每月 2000 加元 (約 4.53 萬台幣)。

Pate 表示,他們制定了兩項具有相同文本的法案,以增加至少其中一項法案獲得參議院或眾議院通過的機會。「Leah Gazan 議員和我希望為參眾兩院提供同時研究該法案的機會。」

倡議組織 Basic Income Ottawa 共同主席 Wil Robertson 表示,無論居住身份如何,都會在可靠的基礎上向有需要的人支付這筆費用。

根據 Coalition Canada 的說法,基本收入是政府定期向個人提供的無條件支付,這樣做確保了每個人都能滿足他們的基本需求,無論他們的工作狀況如何,都能有尊嚴地生活。 ”

但批評人士稱這樣的政策脫離現實。加拿大納稅人聯合會主任 Gage Haubrich 表示,根據加拿大國會預算辦公室發佈的報告,實施基本收入第一年可能花費 30 至 700 億加元,政府現在無法承受,最終導致納稅人的稅金和成本增加。

加拿大特許專業會計師協會(Chartered Professional Accountants of Canada)負責稅務的副總裁 John Oakey 也懷疑政府能否負擔得起這項耗資巨大的政策,若然實施,政府將必須為其提供資金並以某種方式支付費用。不是繼續出現財政赤字,就是必須增加稅收來避免產生額外赤字來為其提供資金,否則就必須減少現有的支出。

很多加拿大華人也不以為然,稱之為「不勞而獲」法案,他們擔心加拿大居民無論是否工作都能獲得每月 2000 加元的最低收入,這會導致很多人乾脆躺平不工作了。

不過,加拿大議員們不這麼認為,主張基本收入可讓勞工有時間尋找合適的工作,支付公共醫療保險未涵蓋的醫療費用,並從總體上改善他們的生活。如果更多的人工作,收入更高,政府就會有更多的稅收收入,可以用於更多的服務和專案,讓每個人都受益。

至於實施後如何發放,安大略省教授 Jim Dunn 說,其中一種方式就是每個月給每個人一筆固定的錢,不管他們的收入高低,另一種基本收入則是負所得稅,這比普遍基本收入管理起來更複雜,此前安大略省的基本收入試驗專案就是一個例子。

諾貝爾經濟學獎得主、自由市場經濟學家 Milton Friedman 也支持負所得稅的想法,也就是為低收入者提供一定的基本收入,同時取消所有其他政府福利項目。
owp有冇
全民老綜
有得交稅養白卡homeless
垃圾國家下一個走出黎選話將個數加到3000又當選,直到玩串個國家就大家散水
如果真係同時取消所有其他政府福利項目,就應該 OK。
ubi 支出多左
ei ,其他福利少返
真係財赤就加capital gain
其實應該差唔幾

但結果會係多左人做casual job, 少左人做長工
慳左d時間可以照顧家庭
又變相減輕day care 壓力
共產主義鐵拳
交稅養蛔蝻
OWP負責養white trash、哈比比、力架同阿拉信徒
加拿大斯坦萬歲
移加撚直得擁有
交稅養蝻/力架/咖喱佬/道友
兩千一個月 正常一個人係加拿大都根本生活唔到 而且搵最低工資嘅都過依個數 咁到底保障咗啲乜嘢? 只係班唔做嘢嘅人
你去過加拿大未?
開心,想拎
我住緊加拿大,小朋友
兩千一個月生活唔到?
原來我做左死人三年,自己都唔知
到你要交租 交水電煤 交condo fee你就知乜嘢叫生活㗎喇小朋友 你2000唔識唔飲都交得哂? 你住basement呀?
唔緊要,如果你覺得你而家係生活緊 咁我恭喜你,你繼續 反正捱嗰個唔係我
前幾日有隻五毛亂噏廿四踩美國乜乜乜
我話你去過美國未? 佢話佢『依家喺美國上緊連登』
問佢美國嘢佢又答唔出
我唔係好明你噏緊乜,不過想問吓要幾戇鳩先至會問人去過美國未去論證一個人係咪五毛?之間嘅邏輯喺邊度
垃圾Liberal+NDP

乜你講嘢咁『斷章取義』㗎!
對方是否五毛呢啲只憑直覺,除非佢承認係五毛
至於我問佢『去過美國未』同佢是否五毛係2樣嘢
好老實講 每個人對生活嘅條件唔一樣
我對生活嘅理解係 你起碼要有尊嚴 唔係share一個廁所 唔係住basement 有私人空間 如果你住喺一間劏房,你已經同我講你係生活緊 咁我冇嘢講
但呢個法案係應該保障一啲真正要生活嘅人
兩千蚊係連最低工資都過依個數 咁請問你保障咗啲乜嘢?
Condo fee 700 電費100 水費 你唔用水都有service charge $71兩個月 熱水爐要租58 煤氣冬天100 都未計你租屋 定係你平時唔食飯㗎?平時唔坐車只行路行路?小朋友 生活好貴 有屋企人支持係好幸福 到你自己出嚟住經歷過嘅時候就會知
個人認為一個人喺加拿大生活 唔買任何嘢 最少都要有4000先可以正常有尊嚴咁生活
你唔同意唔緊要 反正捱嗰個唔係我 我只係同情嗰班真係捱緊嘅人啫
搶錢養力架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞