的士過海收費問題

47 回覆
1 Like 18 Dislike
細佬平日唔搭的士所以唔知原來過海司機會收回程隧道費
點解咁好搵都咁多司機唔鍾意過海?
簡單黎講 廢老唔識路 過左海就唔識搵客
冇手機apps 只可以排過海站
收埋回程唔係好耐,可能1,2年度

唔鐘意過海可能一係怕塞車,一係怕回程冇客,寧願市區接多幾單好過塞車,回程冇客
唔鐘意咪唔撚鐘意
我揸的士我想去邊就去邊
https://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/taxi/taxi_fare_of_hong_kong/index.html

你同樓主都係新移民?
不嬲都要收費
以前過東西隧 隧道費+$15 回程隧道費
紅隧 +$10 回程隧道費
過海接過海就好做
可能過完海要收工吉車先過得返另一邊,咪又係白做
同埋都真係有分熟唔熟路嘅,尤其係港島啲路複雜好多

不過建議下次遇到dc9話唔過海就攞部電話拍片
啱啱放出嚟?
一直都有回程費,你啱啱大陸落嚟?
煽動香港人民仇恨港共政府?該當何罪?
怕冇客咪吉車過返嚟囉
有回程隧道費仲想點
唔出奇
原意就係咁,畀回程費就係因為有機會架的士冇客要空載過返海,的士佬要倒蝕隧道費,所以除咗過海的士站上車之外都要畀回程費
唔撘的士就係新移民
撞多一轉過海就白賺$50,撞唔到都唔會蝕
明明本身就唔係壞事
咁大個人咪揾嘢拗啦
車門張貼紙會寫曬有啲咩收費,起標幾多、幾多公里跳幾多、等一分鐘跳幾多,收費道路、行李寵物又收幾多寫曬出嚟,唔會口同鼻拗。
你搭巴士唔熟都識睇站頭張路線表收幾錢啦
定係你想show off好撚有錢
搭的士任鳩個司機收你幾多就幾多呀
其實係,之後排返過海的士站,已經點都可以過返海,而且香港島都有好多非正式嘅過海的士站(例:上環文咸東街、畢打街的士站前之類,就係本身約定俗成出嚟,畀過海嘅客畀少一份回程費

仲要而家咁多CALL車APP,要搵返過海旗有幾難,只不過呢個法例係因為以前年代過海真係幾麻煩嘅事+過海的確冇替代路線,先有呢個根據要畀回程費
連登仔都唔坐香港的士嘅
邊句講我唔知點收要任佢劏呀盲撚
寫晒繁體字都唔撚識睇,唔通你又係新移民
有無揸的士嘅連登仔解答下
老豆揸的士
不知幾鍾意過海
一日過幾轉
回程費都夠入汽
不過唔係成日有過海客就真
多得班食古不化嘅懞撚
攪到啲過海客唔敢搭
大多數的士佬都唔鐘意以下三點 :
短途 長途 過海
過海唔熟路?
香港有幾撚大,
咩年代,無google map 無高德?

驚無回頭客,
大佬已經比埋錢你返轉頭
都未計你有客過返海
你又食鳩埋人地回程隧道
賺double

有時真係唔明的士狗諗乜鳩
我都係乖乖地做窮撚搭uber 算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞