白衫海港sir係咪食緊事後煙?

220 回覆
720 Like 12 Dislike
藍天使咁樣樣
有菊花
真係抵佢 15萬一個月唔知足,又要圍威喂
其實我唔明 乜警察唔可以貸款咩? 點解要呃
佢衰乜野?
真係似
話冇屌過都冇人信啦
班藍天使當佢偶像咁
追住黎含啦
藍天使食家
海港sir唔係同華記爭女咩
而家華記有機會啦
俾d幻想,幾似郭可盈
海景Sir租既2500呎海景別墅幾錢個月?
垃圾channel 都有7萬人view
唔知有冇得走個d 條例漏洞呢
例如判刑之前申請提早退休之類
之後一炮過拎個退休金
食完牛肉飯再食空姐
計佢份長糧洗幾耐
成班老雞鬥快勾海港Sir
不如我就將七警,朱警司和許司長作例子,大家就會明白。先講七警的處境,現在還在審訊中,不便談案情,但可以用兩個假設,就是有罪和無罪的處理方法,若果無罪釋放的話,一切會走回正常,復職繼續返工,在停職期間,所有欠他們的薪金,如數補回。若果被判有罪,不管是否要坐監,革職權力就落在警務處長,處長會因應判刑向公務員事務局和特首(相信是因職級而定)提交推薦,但通常都會被革職。任何公務員被革職的話,除了公積金之外,所有人都會失去退休的資格。但極少是因為犯了刑事罪而被法庭判刑是有機會復職。

公務員退休是形式上是要申請,所以,到達退休年齡的公務人員,是可以要求准許退休,因此,他就能夠得到退休金,若果政府不接納,而要將他革職,也會失去長俸。總結一句就是,所有公務員再退休前犯有刑事罪而被法庭判刑,差不多一定得不到長俸,除非是管理級人員(Directorate Grade),紀律部隊的憲委級,因為這些級別的人員是沒有革職這個處分,他們的職位是由特首(港督)委任,特首(港督)就會因應部門首長向特首申請,取消委任,迫令提早退休,但可以在退休之年開始「食糧」。我所講的是有先例,這些人員會是警司級以上,監房就以監督等。

朱警司就較為簡單,因為他是正式得到政府批准退休,也在法定日期開始領取大糧和享用長俸,就算他在今後被刑事檢控,無論有罪與否,因為他連案都未落,一天不回港,都不影響他的長俸。英國政府當年為了保障退休公務員,並未有立定任何法則來奪回或者停止公務員領取退休金。但是,若果退休公務員因被控以「叛國罪」就會被停止提供長俸。這是一個很舊的法則,是否適用於今天特區政府,相信暫時沒有人考慮。

https://www.inmediahk.net/政經/退休公務員刑事責任的影響

唔知佢有冇機會走得甩
係散仔黎講係,但佢對上仲有好多級
警司>高級警司>總警司>助理處長>高級助理處長>
6大單位處長>副處長>處長
咁你話使唔做刷鞋
夜談
警司算係中層管理多
好重女
對於管理層係
但你計成個警隊黎講
佢都算高層啦
可能賭波賭馬當做善事呢🤣
識食牛肉飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞