網傳的士司機「自發放蛇」捉Uber 周國強:司機或已到臨界點 網約平台游走法律灰色地帶「極其可恥」政府「好似冇晒威信」

152 回覆
7 Like 212 Dislike
網上昨日(16日)流傳多段的士業界自發「放蛇」打擊白牌車的短片,警方接受查詢時表示,有關事件非警方行動。消息指有關「放蛇」行動,涉事為一個團體的成員,一同展開針對白牌車「Uber」的放蛇行動。的士小巴商總會理事長周國強向《星島頭條》表示,有關車主及司機的自發行動,商會不希望亦無鼓勵,希望他們「冷靜啲」,聯絡商會,再由商會向警方和運輸署開會,讓警方加強執法。
周國強接受《星島頭條》網查詢時表示,警方針對Uber網約平台白牌車的檢控數字一年只有幾十宗,遠遠低於對的士的檢控,直言有種感覺是「有牌嘅被人捉得緊要,冇牌嘅好似冇王管咁」。他又指網約平台游走法律灰色地帶,平台尤如保護網一樣,指「極其可恥」,警方對網約平台「無晒符咁」,警方對網約白牌車的執法數字跟的士受到的檢控數字相比, 距離實在太大,「真係好失望」, 不明白為什麼政府到現在仍未拿出很大決心作出規管,「好似冇晒威信」。他指已多次向政府反映,惟每次只在開會前有所行動,「開完會就無事」。

他又指部分人對的士司機或者的士行業「富有攻擊性」,他提到最新的士加價,「個個行業都加人工, 而家公務員薪酬加人工,就算有唔同聲音,都唔會鬧半年咁恐怖」。網約平台已有近10年,質疑警方的執法程度或令司機「好氣餒、好無助」,有行動可能是司機已到可以忍受到的臨界點,就他而言都感到心酸。他按載客量估計, 由十幾年前的90萬跌至現時的70多萬估算,網約平台搶走司機一成多生意,指司機「有邊個會開心,10年加人工3次,都畀人鬧到體無完膚」,希望大家體諒一下司機和車主。

對於政府能否整頓網約白牌車,周國強指對政府有信心,但認為進度緩慢,有業界或司機自發行動,其實就是警號, 「犯法嘅嘢傷害緊一個行業」,從業員的飯碗被打爛,他指聽到很多司機的心聲指「生意畀人偷咗,但又冇畀人拉」,但的士司機反而被警方抄牌,連吃飯都要在車內吃。他續稱,的士服務做得不好要改進,政府可以提出政策,司機「著皮鞋揸車都仲得」,但終審庭已裁定 Uber 司機屬「非法取酬載客」,惟政府仍未有強硬執法,令業界對政府是否有以解決問題有所懷疑。

汽車交通運輸業總工會九龍分會副主任杜燊棠指,雖事前已知悉有司機自發「放蛇」,但他對此不鼓勵亦不反對。至於司機採取該行動的成因,他指運輸署為罪魁禍首,因為署方未有積極打擊,又對業界的建議未有積極回應。他又表示參與「放蛇」人士提到,早前雖有Uber司機被警方拘捕,但警方低調處理事件,令他們質疑政府有關當局不作為,有人更直言「你哋唔做,今次我哋自己做。」

而對外界有聲音指的士濫收車資等問題,他表示,業界曾建議由政府出面組織平台統一管理,讓業界參與;以及建議修改有關法例,加重罰則,但均沒有收到任何反饋,形容有關做法嚴重打擊業界信心。
市民都會自發捉唔按錶收費,拒載
市民搭的士受不必要嘅氣
都認為部分的士司機極度可恥
你地啲的士平時點對長官咩面口你知架啦 依家要人地交通部長官幫你?
有冇得捉返的士佬違例泊車 / 唔跟錶收費
之前放風話合法化啦
叫班dc9報番稅,個車錶連運輸署先啦 dllm dc9
有人唔搭的士
然後發洩係uber度,找悔氣
但有冇諗過冇左uber都唔會搭你啲黑的呢?
你咁黑人憎咪更加冇人搭
市民都要自發捉dc狗唔報稅唔交稅
可以,記低車牌報交通部
揸車的巴絲,見到dc9危險距離cut你線,記得留片報交通部
煽動緊仇恨政府,應報國安
我地係要確保道路安全,果啲cut影線呀,違泊呀,一定做良好市民舉報,要做證人指正架
唔會開case
幾時自己組團捉埋啲濫收車資嘅黑的
唔想受氣就自願交回邪惡英帝發佈的士牌,改為支持我國高德
滴滴高德好似落緊黎,的士佬夠唔夠薑出聲?
0.1 都同佢計盡
找唔到就報警
大家見到的士就投訴違例泊車得㗎啦
唔使講咁多廢話 佢哋支持嚴正執法嘅
可致電999或各區警署
網上電子報案都得 唔使留電話號碼
https://www1.erc.police.gov.hk/cmiserc/EGIS-HK-Web_NEW_UI/ereport_details;jsessionid=8qnF5vUXSrc8CTNgp0in3-IXrsrTuoDDdwQD5qRc.node1?report=ILGL_PARK&fontSize=100&vTimeoutReminder=3300000&vTimeoutVal=3600000&vTimeoutReminderVal=300000
好撚得閒
然後網約車正規化
政府抽稅
但我問過uber taxi司機
佢哋接單好happy
佢地邊有智慧。已經比支持既祖國替代緊
崇禎盤棋佢地唔會明。殺到的士放起度都係負資產。到時再低價回收。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞