老人家膝頭退化治療方法

50 回覆
6 Like 1 Dislike
游水
唔識就池邊踢水
減重加練腳肌肉
有啲人純手法搞掂呀ma
物理治療 讀死書果班 撚識手法咩
無錢買機 唔入政府做 真係把撚 乞食好過
打啫喱打到佢死仲平過做手術喎
醫生話治標不治本
而家打左兩年 暫時都仲ok
唔知到邊一年會無效
到時唔做手術就只可以訓床

如果個老人家仲係好精神、好健康
要長期訓床都好慘
燒艾就得啦。邊度痛,燒邊度,簡單容易。

可以去樓下中醫師,或按摩中心請教一下。望一次自己都識做,好易操作,又有功效。

又或者上youtube,搵下艾灸,膝痛之類了解一下。
換鈦金屬關節
即刻行得跑得跳得
唯一後悔係無早幾年做
打埋啲咩透明質酸食萄葡糖胺以為有用拖咗幾年
換哂一對都唔使三十萬
預可以用十幾年
第一次聽,了解下先
Ching有親人做左?可唔可以分享多少少手術後係點?幾耐先可活動自如?做幾耐物理治療等等
斷食最有效 Alvin Ma 又中
物理治療有冇用1次已經知,多過3個月無用都唔洗再去
手術親戚做左 。3日就行得啦
我以為斷食剩係對3高啊脂肪肝啊果d有用,乜原來膝頭哥痛都得咩😂
用mobility scooter 啦
家有陳年艾,醫生唔駛嗌!
西醫認為退化係正常,所以只有止痛藥幫你舒緩。
中醫認為退化係經氣不足,或經絡受阻所致,若能幫你通經活絡,筋骨退化便可改善甚至逆轉。
對新一代人,對中醫的理解十分陌生,我很明白你的感受。

見議你第一次去有艾灸的推拿中心,幫你做一次,感覺可以了,再帶你父母去不遲。通常只要做一次溫艾,便會感覺患處大大舒緩。
等有信心,再自己做不遲。

過去十多年,我自己間中有做,治療小毛病,也教過好多人去做,暫時沒有一個說無效。

希望這些能鼓到你啦!
如果唔想你將來啲仔女又擔心你退化 不停一代擔心上一代
你呢代就做多啲運動啦
呢個真啊,完全唔想自己成為下一代既負擔
唔關事喎
我屋企個老人家一直有跑步、踢波同游水
都係,同埋如果生完幾件之後無補下都好關事,我媽就係咁,唔算好老但已經膝頭退化好嚴重
係嘥錢,諗都唔好諗。
做gym leg extension/flexion
無咁痛就開始squat
有親戚因為需要幾個月打一次,所以返上大陸打。

屋企有老人家在沙田威爾斯醫院,換晒2個膝頭關節,佢話換咗後,痛楚減輕好多,但點都有少少痛,換完後屈膝幅度好過之前,又未致於好似我地正常屈膝幅度。

有研究報告,每日食半個牛油果會令關節啫喱生返出來。
想問下係喺邊到打?有無推介?想幫屋企人安排打啫哩針,見google都係出好多專科中心/痛症中心
問GPT好過, 十個有九個答埋D冇撚常識既野害人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞