九展重建有變數、轉軚改綜合發展 寫字樓削八成 增建住宅1881伙原文網址: 九展重建有變數、轉軚改綜合發展 

166 回覆
5 Like 56 Dislike
咁如果乜都唔改,按依家個 setup 繼續出租,會唔會蝕少啲?
EMSD班友自己申請條線啦
都好過啲濕鳩商廈嘅
中九龍幹線入口
5分鐘就到西九了
億京冇心維持個工業展覽館

純粹滿足地契最低要求
保留九展啦屌
似乎係
照用番原本規格
唔拆,改小工程大裝修
繼續租同做表演展覽應該唔會太蝕
中間再睇下有無水魚買
大改隨時俾多過百億
變做住宅依家唯一優勢係得維港
跑道區一排樓都遮擋大部分海景
九展表演場地都叫性價比高, 無康文署場咁難book, 又無會展咁貴, 又方便過博覽館
個商場反正無咩人行, 整大個starr hall可能仲著數
要起完先知
咁連唯一優勢都無埋
住宅都唔好賣得幾多
唔想再蝕落去就唔好再補地價
係都行去九龍灣啦
star hall起嗰陣諗住座位極大化,冇諗過啲聲點搞
執執佢又可以賣貴啲
中東基金都要搵嘢黎買
仲起工商廈死 L緊
合和實業2019年除牌後傳出洽售九龍灣國際展貿中心,本地傳媒引述消息指,由億京合組的財團向合和提出,以105億元收購九展,平均每呎作價約5900元。億京集團主席余卓兒接受訪問時證實,億京財團日前落實收購九展,計劃重建九展成地標甲級商廈,總投資額約200億元。

九展交易為今年以來最大宗物業買賣,星島日報本周引述消息指,億京已為收購項目籌組銀團貸款,並看好九展鄰近啟德發展區,也有開揚海景,具可塑性,除了補價重建甲廈外,雖然項目與港鐵站有相當距離,財團亦不排除日後向城規會申請將地皮改劃作住宅用途,並作出補地價。

余卓兒最新接受訪問時稱,億京佔收購九展項目財團的7成權益,並且早於19個月前、即社會事件最激烈時鎖定收購九展,收購呎價感滿意,目前未擬申請更改地積比率,即維持現有約177萬呎面積,稱可令重建後建築密度較低,而且毋須補地價更為省時。

合和和長實於1987年以4.7億元投得地皮,合和再於1991年以5.28億元收購長和權益,獨力發展項目,1995年落成,項目樓面面積177.5萬平方呎。合和於2005年向港府再補地價逾2億元,將部分樓面改為零售與寫字樓用途,近年成為中型演唱會的熱門場地之一。
應該最好選擇
九龍灣站要上落樓梯,辛苦啲
45年黎德福花園都整唔到電梯上去
工業展覽館floor-to-floor level僅有5m
真係想知搞到乜嘢展覽
全部變哂住宅區了,個個位真係要起啟德輕軌先改善到交通
住宅
有人住
即係話代表商場有機會有自助餐
希望到時候重建好都有得食自助餐啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞