網傳的士業界聯同警方放蛇捉Uber司機

124 回覆
5 Like 123 Dislike
拍片證明到啲咩?
搭uber都唔講野錄音有咩用
uber司機又捉返佢地拒載囉
唔跟錶收已犯法
真係越嚟越懷疑你智商過唔過100
求其撩佢問Uber好唔好搵吹下水都得有錄音
再加埋Uber個app有show車牌
網上今日(16日)瘋傳多段懷疑「放蛇」打擊白牌車片段,可見有人租用私家車,抵達啟德郵輪碼頭時,即表示轉交警方採取行動。其中一片段乘客稱:「喺架Benz尾落,你等等,阿sir過嚟招呼你㗎喇!」另一片段則指,「你中咗㗎喇,揸Uber瀨嘢㗎喇!」司機一臉錯愕,茫然稱:「下!哦…‥」從網上圖片及影片可見,多輛私家車被警員截停,涉案司機落車助查。
警方回覆查詢時表示,相關事件並不是警方行動。據了解,事件涉及7架車輛,警方登記涉事司機資料後,並沒有作出拘捕或發出告票。警方現正調查事件

Source: 01 同唐山大地震Facebook

支持
乘客好似係唔可以放蛇,應該冇法律效力
有客又唔肯做
而家人地做又唔抵得
堆的士佬有冇俾錢嫁
經濟唔好,自然少人搭的士
自己搵得少,瀨落他人身上?

真係貪得無厭
政府啱啱批完加價,重去搞咁多嘢 ,仲嫌香港唔夠煩?
週圍都有電動單車同司機爭路,計時炸彈,公路攝來攝去,衝燈,迹線行車
又唔見你哋的士狗同警方執法 ?
搵人搞7折的平台
千祈唔好call完車突然唔想搭
咁應該點先叫「放蛇」
警員
乘客生蛇就得
人地無收錢 你應該話唔到佢係白牌車
如果唔係 之前放蛇都唔洗人地收咗錢先拉得
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200901/mobile/bkn-20200901114524446-0901_00822_001.html

uber 私家車司機收錢載客是犯法
但普遍不執法造成灰色地帶
當全部罪成入獄
起多十個赤柱監獄都裝唔哂
有片|拍片男搭的士機場去博覽館 的士司機:
知唔知我排咗兩個鐘
```
https://lih.kg/kMfRfT
https://youtu.be/ld7ol4buCZ4?si=IfOQZM6Xx6HKbUT8
幾時連同外賣仔打擊電動單車?
咪係
司機話同乘客係朋友
點告
包車係可以唔跟錶收費
你睇下鑽的果d單程收費要145蚊起步
的士狗唔開車有錢賺?
觀塘郵輪碼頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞