原來福岡機場唔可以用BNO入境

326 回覆
26 Like 912 Dislike
法航網上填BNO要填自己係英藉先填到
知唔知會唔會有問題?
唔用特衰香港點上到機,你有無bno 架
點搞?
嗰時大使館話唔係除左死人冧樓都唔批
應該係日本第一階段通關畀遊客入
但係未恢復visa waiving 一定要跟團搞visa
但好似持續咗好短時間就開返自由行同visa waiving

你冇撘過飛機?定唔係香港永久居民呀
BNO 就係英國國籍

有乜誤會?
其實駛唔駛仲用兩本 passport 出人境呀,到呢一刻香港揸 bno 出境同日本出境返香港根本就冇問題。
我本特區 2015 過期後都冇 renew,索性用 bno 算。
你弱智呀?passport no.唔同人地連你係咪同一個人都唔知點俾你入
三月我向成田坐 jal 自助 check in 係冇問題,同埋 bno 去泰國不嬲都係免簽證。
點解要咁做呢?
咁你揸得 bno 係咪仲諗住想揀返 hksar 或 china 呀?
我試過成田搭CX
自助機check in 失敗
信不信由你系列:

CX 日本自助機用BNO 會叫你出示VISA
噤 "Skip" 就可以出boarding pass
同LHR T3 One World部機一樣
去人手通道,比張身份證佢對機票名,就可以行入去過安檢
到boarding gate果時, 就同佢講要用人手, show BNO同嘟boarding pass就上得
boarding個時,我比埋身份證佢睇,佢唔睇,剩係scan本BNO同登機證
係, boarding係唔洗睇嘅, 因為你去得gate即係已經做好香港出境手續, 唔洗理港共認唔認BNO
唉!好想再飛,但暑假又貴唔想去,睇吓秋天有冇機會先
嘩,乜原來護照係睇機場而唔係睇國家㗎?定福岡獨立咗?
問題就冇,但個PK正苦唔承認BNO後+BNO本身弱點,HKSAR點都有啲用

唔承認BNO後
冇得online/自助機拎BP,搭乜都要局排隊(好L煩+晒時間)
唔用得機過閘,一定要跟HKID(冇咁方便)

BNO本身弱點
申請唔到韓國SES,得一個月期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞