Netflix 宣布《三體》會出完結篇!

132 回覆
65 Like 16 Dislike
跟書拍仆硬街
netflix 擺明要就觀眾水平

套劇連點解唔宣誓反而當選呢d咁簡單邏輯推理
都要突登加多個 scene 畫公仔畫出腸解釋
就係知 target audience 係弱智
講緊權力遊戲
大陸版一樣係垃圾
劇同電影一樣,好既劇都對聲音光暗畫面特效演技基本野有要求,好明顯依啲差Netflix 版成條街,為左拍足三十集,有時啲節奏拖到好慢,5秒既畫面拍夠10秒黎播

我先睇Netflix版,再睇大陸版,唯一得著只係「資訊多咗」,但無任何一方面覺得大陸版「好」既感覺,拍得電視電影版就必然要考慮埋觀眾既視覺聽覺既感受,而唔可能單單好似睇小說咁依靠文字去幻想

如果你話將小說原著內容塞哂入套劇就叫好,我無趣趣討論落去
拍多20集就差唔多

面壁者都有排講

羅傑都起碼5集

仲有水滴

然後宇宙互片

再羅傑死之後
大陸lego板好睇好多

神之水滴殺戰艦
睇到第三集唔撚對路即棄
其實我幾喜歡netflix,節奏快啲,係有唔順既位或壓迫感無咁大,但我接受到
睇完小說 netflix上嘅就快追完 除咗西化得勁 仲有劇集局限咗時長同細節 之外真係未至於到垃圾喎 駛唔駛咁樣搵位拎優越感
原著係科幻小說
netflix 改篇咗做都市年輕人愛情故事

成班友一日到黑就係飲酒食煙
一邊就暗戀苦戀三角關係 另一邊就集集怨條仔唔成熟唔關心自己
然後又係食煙
都幾肯定個迴響係預期的,又文革又下傘
大陸版係跟書拍 + 格硬加原創角色拖戲
其實 cut 咗原創角色同拖戲個 d 可以20集拍完
同大陸拍個套差勁遠
netflix 最差係 cut 晒大史d戲份

benedict wong 空有個粗爌外型 但冇晒原著大史個性格
劇入面只係一個有d幽默感嘅普通警察
153個仔拍
我都想知如果真係得2季可以點縮到
講事實就係拎優越感大把鬼佬屌佢悶拍得差啦
netflix落哂重本去呢套野結果收視仲低過avatar
唔敢還原講中國啲閪嘢係爭好遠嘅
以而家個市場 商業化嚟講真係算係
邊一幕係畫出腸?睇完唔記得佢有專登解釋
單戀男係病房唔宣誓
wade 走之前回頭話單戀男當選
然後全劇 suppose 最聰明嘅人 頂尖理論物理學家追出病房問點解
睇完3本小説
覺得劇8集黎講 改得算係咁
你話濃縮晒第一冊我都信你有睇過,一定冇一二咁多
淨係第一本同埋二三嘅少部份
差唔多
差得有啲遠喎
差唔多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞