搭緊JR特急,有員工即場俾cash 補票,點解會知我冇票?

116 回覆
7 Like 985 Dislike
指定席特急券先有指定班次
自由席特急券只有寫日期無限班次
咁特急都冇咩自唔自由席
除非樓主坐左green卡
有幾種
你ic 入閘想坐特急班次要補特急券

但係如果本身上網係book特急果啲列車
好似富士回遊 haruka咪張飛已經包埋
坐特急自由席一定會查
佢會叫你show 張特急券
然後問你邊到落 再係部iPad mark低你咩位邊到落車
其他人係之前check 左又未到站咪唔再check
JR 員工有部機,睇到每個位邊段有無人買左飛
你坐係個位無人買特急劵咪查你
其實無乜野
好多人都補飛
試過個站無IC機 搵職員都係叫上車補特急就得

特急太短時間無得買飛又係上車補飛

其實好閒
唔係犯左乜野法
唔會罰錢
日本人少鏟兩邊, 見香港男仔知外國人
我試過類似既經驗,第一次坐成田特急,我一開始唔知原來果部係特急,一上車仲奇怪點解會分左上下層,跟手我就坐底左。
之後差唔多去到日暮里定邊度,突然有個職員一野就衝入黎同我講話去返另一下,我仲一頭問號諗緊咩事,咁啱我就要落車然後就冇諗到點解。
然後回程又係咁,今次就見到個職員check 票, 心諗仆街啦原來要劃位,即刻落返車。
點知發現原來部車係有幾卡好似平時d JR 咁,跟手就上返車。
然後我先見到之前上錯果幾卡寫住green
樓主:點解你會知道我要補飛?
員工:你上身好鎮定,但係隻腳震過貓王仲瀨埋屎唔知道你冇買飛
成田特急從來都冇行雙層車箱
9up都有個普

一係你搭咗成田線/橫須賀線嘅green car
車身係銀色/藍色嘅
我唔記得係邊部,太耐之前啦。
我剩係記得有2條線既名都係同一部車
係咪總武/横須賀線呀

好似真係咁既色
IQ題黎?
主動補飛就唔係不正乘車嘅
普通特急都有自由同指定架大佬...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞