搭緊JR特急,有員工即場俾cash 補票,點解會知我冇票?

116 回覆
7 Like 985 Dislike
D車掌人手拎本簿仔記低邊個位有人坐/無人坐
佢哋好似有部平板電腦睇即時數據
因爲你支那人樣
用手機suica card入閘邊有得咁買 泊卡入就得啦
我當7算都1萬yen
邊度去邊度坐一陣就收一萬
九唔搭八
關suica咩事,你拍卡係入閘(站)
搭特急要另外買劵
通常係搭車果個月台度有部機可以買
所以咪問樓主買漏,定係特登唔買囉
自由席應該無
坐咗觀光列車
新幹線就有另一道閘啫

特急有撚咩
一陣即係幾耐?半粒鐘?
你係咪買錯車廂,green以上可以貴好多
哩個唔係重點,重點係你買完某個位之後,佢系統會有mark邊個位有人坐,如果你個個位無人買而你又坐左,咁佢咪知囉
佢話自由席喎

指定席對座位表梗係知
出雲市→松江,JR特急スーパーまつかぜ12号・鳥取行
上次由出雲去松江、時間太急無出票、入閘之後就坐自由席
跟住JR職員開始check車票、我出示張Jr pass後、佢好好禮貌問我駛唔駛轉座指定席

佢有本薄仔Mark低邊個位有人坐、普通車同特急係同一個月台、上錯車咪補返特急料、見幾個日本人都係咁
月台有特急券售賣機。
淨低1 成講英文
你計錯數定買咗Green
個鬼婆上一個站已經查過,所以咪唔查囉
問題係check車條友人手一部電子座位表見到有人坐左原本應該空既位,咪直接check

你明唔明唔關你張飛自由席定指定席

係本身個位有無俾人買左

如果個位有人買左,但個個人無坐到,咁你咪可以免費坐囉明唔明
pin this啦哩個咪就係正解
1. 特急自由席站站check飛, 人地有mark邊個位已check, 如果個鬼婆早過你上車咪一早check咗

2. 而家大部份特急前面椅背有個窿畀你插飛/JR Pass, 你冇插咪特登查你

然後更正返部份連登仔
特急係要另外畀錢,就算拍IC入閘都可以喺月台特急券機買返張特急券
然後分開月台嗰隻叫新幹線, 絕大部份普通特急係共用月台
OP講緊坐自由席車廂

你走去坐指定席車廂仲使問點解check你唔check隔離咩
我見日本人會插張特急/新幹線車票係前面座位個窿、之後學識左插
但佢搭特急
唔係要買指定班次既特急券咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞