是咁的,我踏上咗無盡的天國階梯

114 回覆
9 Like 7 Dislike

故事簡介踏上天梯,踏上人生,努力向著目標出發,是否就能一切如願,平安順利地到達目的地?當經歷過諸多的苦困、掙扎、磨難,下一站又是個怎樣的地方?

本故事將會以連登作為第一發放點,長度中短篇,並稍後於Penana小說網作更完善(排版、修飾)、更豐富(每章加上圖片)的記錄存放(下面會放上連結),希望你哋會鍾意呢個故事~

Penana——《是咁的,我踏上咗無盡的天國階梯》︰
https://www.penana.com/article/1403469

(下面係我既其他作品同社交媒體)

Penana——《畫畫吧!達文福!》
https://www.penana.com/article/1370760
Penana——《阿福隨心》
https://www.penana.com/article/1355322
Penana——《AFRO短篇》
https://www.penana.com/article/1017036
Penana——《超有病學園》
https://www.penana.com/article/1146207 (此乃實驗作品,已腰斬...)
Penana——《土瓜灣.雙刀劈.賀聖誕》
https://www.penana.com/article/976595 (計劃reboot中...)
Instagram——(好少用...)
https://www.instagram.com/afro1225afro/
Facebook——(更加少用...)
(所以算喇...)
#1誕生

⋯⋯

好似好耐都冇好似而家咁,可以咁舒服咁瞓上一覺⋯⋯

四周圍溫暖乾爽,又吹住陣陣微風,而且而家嘅光線非常柔和,只要我輕輕咁張開雙眼,就睇得見藍天白雲⋯⋯ 

藍天?白雲?

我喺室外?!

本來打側咁瞓,蜷起個人嘅我嚇到成個人坐咗喺度。都未嚟得切望清周圍嘅環境,我又再一次俾身邊嘅嘢嚇咗一大跳—— 

有個全身著到白雪雪嘅男人企咗喺我隔籬!!

我嚇到即時彈開,坐喺地上面咁猛咁向後褪,點知褪到有一下,隻手竟然摸咗個空!重差啲成個人失去重心跌咗落去!!

好在,我及時掹住邊緣嘅位置,穩住咗個人,然後定一定神,終於望清下面嘅環境——

下面係一片一望無際,而且深不見底嘅蔚藍色空間,除咗幾片白濛濛嘅巨大雲狀物之外,我就咩都再睇唔見⋯⋯

而望住呢一片咁奇特,且震撼無比嘅景色,我成個人呆咗,個腦空白一片。而四周圍包圍住我嘅藍天白雲,亦令到我開始分唔清上下左右,頭⋯⋯

「捉住我隻手。」

穿白色衫嘅嗰個奇怪男人走咗埋嚟,向我伸出援手。

由於嗰一刻嘅我非常徬徨無助,所以我不假思索,咩都冇諗就第一時間捉實咗佢。

白衣男笑咗一笑,用力將我拉起,然後帶我行去一個相對較入,比較安全嘅位置先至放開我。

呢個時候,我個心終於定一定,然後我望住面前呢位岩岩救我一命,但係又一直笑到我心都寒埋嘅白衣男人⋯⋯我個心入面,有好多疑問——

佢⋯⋯應該唔係壞人?⋯⋯

我又望咗一望我而家正身處嘅呢一個地方——

的而且確,我而家真係喺天空上面,呢度四周圍除咗藍天白雲,就真係咩都冇喇。而我腳下面踩住嘅呢一片地方,係一塊size唔係好大,面積大約得7米乘7米嘅白色平板。

究竟我喺度瞓咗幾耐?⋯⋯唔係,我應該問,究竟我係點樣嚟到呢個地方⋯⋯

我開始留意面前嘅白衣男——

佢個樣睇起上嚟好後生,皮膚好好,可能佢只係得20幾30歲?⋯⋯佢嘅五官生得幾標緻,整體嚟講幾靚仔,又幾和善。不過,佢喺衣著品味方面,就真係令人不敢恭維⋯⋯

白衫、白褲、白西裝、白馬甲、白皮鞋⋯⋯全部都白到反光,又乾淨到一塵不染。而佢頭上面,重要戴住一頂作狀到不得之了嘅白色嘅紳士帽⋯⋯

屌⋯⋯邊有人咁樣襯衫㗎⋯⋯

而喺呢個咁奇特,咁細小嘅地方裡面,竟然就淨係得我同佢⋯⋯

唔通⋯⋯佢就係呢一切嘅始作俑者!?

到底⋯⋯佢係個咩人?⋯⋯

「不如就等我回答咗你呢條問題先啦~」

咦?⋯⋯

白衣男:「歡迎你嚟到呢度,我係你嘅指導員,我係嚟負責話畀你知接落嚟你須要做啲咩,同埋有啲咩你係須要注意。」

指⋯⋯指導員?佢講緊咩啊?⋯⋯

我:「⋯⋯呢度係咩地方?同埋點解⋯⋯我會係度嘅?⋯⋯」 

白衣男:「呢度係前往天國嘅起點。」 

⋯⋯天國?

白衣男:「由於你生前被評定為一個好人,所以喺你死咗之後,你獲得前往天國嘅資格。」 

我⋯⋯我死咗?!

白衣男:「係,你已經死咗。」

咦?⋯⋯ 

白衣男慈祥咁笑咗一笑:「你唔需要太緊張,因為我本身有讀心嘅能力,所以就算你唔開聲,我都已經聽得到你內心嘅疑問。」

聽完佢嘅解釋,我重更加啞口無言,因為一時之間,實在有太多太難以置信嘅資訊湧到我面前!!

但係⋯⋯當我冷靜咁諗咗一諗之後⋯⋯我發覺其實佢講嘅嘢,又似乎⋯⋯真係⋯⋯幾合理?

哈⋯⋯哈哈⋯⋯

原來我已經死咗⋯⋯而且要準備前往天國⋯⋯

而且我岩岩亦發現到,原來我身上嘅呢一身服飾,望落就好似一件醫院嘅病人服——素白色嘅短衫、長褲,但係赤腳。

唔通⋯⋯我係喺醫院過生嘅?咁⋯⋯我到底係病死定係意外死嘅呢?

我生前又係個點嘅人?點解呢一切,我好似咩都唔記得晒咁嘅?⋯⋯

我:「咳唔⋯⋯唔該,我想問⋯⋯我、我係點樣死㗎?⋯⋯」 

白衣男嘴角摵咗一摵,佢話:「唔好意思,我唔講得畀你知。」

我:「吓?⋯⋯」

白衣男:「我嘅職責只係嚟話畀你知,嚟緊你須要做啲咩,同埋有啲咩你係須要注意。」

佢好似錄音機播帶咁,重覆返佢之前講過嘅嘢,果種冰冷嘅感覺,令我有一剎那覺得佢係一部冰冷嘅機械人。

我:「⋯⋯等等先,我想講嘅係⋯⋯我好似對我生前嘅所有事、所有記憶,通通都唔記得晒⋯⋯咁樣⋯⋯都係正常?」 

白衣男:「冇錯,咁樣係正常情況。」

我:「吓?⋯⋯」

白衣男:「你生前大部分記憶,已經被我地抽調到第二個地方保存住。我哋之所以咁做,係因為我哋認為你而家咁嘅狀態,係唔應該再被一啲額外嘅記憶、情緒去影響。你而家只需要乖乖咁聽我指令,然後專心去做、去完成,咁就得㗎喇。」 

聽見佢咁講,我依然好疑惑,但係——

我:「咁⋯⋯你所講嘅指令係?⋯⋯」

白衣男滿意咁笑咗一笑,然後打橫移開一步。我望見佢身後面,原來一直都有一條大得人驚嘅巨大建築物——

係一條非常之長,一路打斜咁向上伸延,直插天際嘅白色樓梯。 

樓梯大約有4米闊,整體嚟講唔算好斜,但係沿途冇加設任何嘅扶手攔杆或休息平台。佢一路向上伸延,直至到好高好遠⋯⋯喺視覺上,佢嘅盡頭就好似落喺果個消失點嘅位置之上,但佢嘅真實長度,我相信好有可能,將會係誇張得難以想像⋯⋯

白衣男:「呢條就係通往天國嘅階梯。」 

我:「⋯⋯」

白衣男:「而家開始,請你沿住呢條天梯一路向上行,行到最後,你就會到達天國。」 

佢用簡單嘅幾句說話,就完全交代晒佢所講嘅重要指令⋯⋯講得十分輕鬆,簡直係毫無難度一樣。

但我隱隱覺得,呢一切,並唔係咁簡單⋯⋯

「請你等等。」我指住條天梯︰「可唔可以話我知,咁樣啫係要行幾耐?⋯⋯」

白衣男笑咗一笑:「唔好意思,唔講得畀你知。」

我:「吓⋯⋯又?⋯⋯」

我開始有啲躁底。

我︰「你畀嘅資訊得咁少,就要我貿貿然出發?邊有可能!⋯⋯同埋重有天國呢,天國又係個點樣嘅地方呀?乜呢啲我唔係都有權知道㗎咩?」

白衣男淡定咁回答:「唔好意思,呢啲問題,我通通都唔答得你。」

我:「吓⋯⋯喂⋯⋯?」

白衣男:「不過,我有一件好重要嘅事,想趁而家好鄭重咁提一提醒你。」 

白衣男一反常態,收起笑容,面色變得相當凝重。

白衣男:「我諗你都留意到,我地而家身處嘅呢一個地方,除咗我地而家踩住嘅呢一塊平板,同埋我而家身後面嘅呢一條天梯之外,呢度可以話係一無所有⋯⋯」 

白衣男:「我要提醒你嘅係,當你展開咗你嘅旅程之後,你要盡量小心,千其唔好跌.出.去。」 
一聽見佢咁講,我不禁皺起眉頭,而內心亦不其然咁緊咗一緊。

我:「如果跌咗出去,會發生啲咩事?⋯⋯」 

白衣男曖昧咁笑咗一笑,令人心寒,然後佢話:「我只可以話畀你知,雖然我哋而家好似身處喺天空上面,但係其實,下面就只係一個無盡嘅空間,根本就唔存在任何嘅實物⋯⋯」

我:「無、無盡空間?⋯⋯」

白衣男:「如果你真係咁唔好彩,喺半路中途跌咗落去,咁你就只會一直咁向下跌,然後你今生今世,都唔會再到達到任何嘅『終點』。」 

我:「⋯⋯?!」

聽住佢呢一番咁耐人尋味嘅說話,我感到難以想像,陷入咗深層嘅迷思⋯⋯

究竟「永遠咁跌」係一個咩概念?就算港股都唔會啦⋯⋯而佢提到嘅「永遠到達唔到任何嘅終點」,又係啲咩意思?⋯⋯

我:「我、我想問⋯⋯乜我唔係已經死咗喇咩?呢度唔係天國嘅一部份咩?咁點解⋯⋯點解重會容許啲咁奇怪,咁危險嘅事情發生?⋯⋯」

白衣人意味深長咁笑咗一笑,然後話:「冇錯,你的而且確係死咗,之但係,我從來冇話過呢度就係天國喎。」

我:「⋯⋯欸?」

白衣男:「我重申一次,呢度只不過係前往天國嘅起點,亦可以話係天國嘅另一端。喺你到達天國之前,途中你會發生啲咩事,而你又會作出點樣嘅抉擇——呢一切一切,都重係未知之數。」

一切⋯⋯都重係未知之數?⋯⋯

我好茫然︰「可唔可以講清楚一啲?⋯⋯」 

白衣人:「要講你知嘅事我都已經講完,而家開始,你可以正式踏上你嘅旅途。」 

呢頭講完,佢呢頭就側一側身,然後向我展開單臂,攤出手板,做咗個標準嘅「請進」姿勢。 

我明白佢嘅用意,但而家嘅我正處於一種混亂、不安嘅狀態之中。試問咁樣嘅我,有邊有可能有足夠嘅勇氣去踏出第一步!⋯⋯

我對佢苦笑,有啲哀求地:「我重有幾條問題想問,我答應你喺我問完之後,我就會乖乖出發⋯⋯」 

白衣男粒聲唔出,原封不動,只係保持住佢一貫嘅笑容。

我:「我想知道,當我去到天國之後,係咪就可以記起返我生前嘅嘢?」

白衣男:「⋯⋯」

我:「我喺途中會唔會遇到其他人?」

我:「我會唔會遇到啲咩其他嘅危險?」

我:「喂!!你唔係咁呀嘛?!」

白衣男嘅反應已經表示得好清楚——佢唔會再透露任何嘅資訊,亦唔會再講任何嘅嘢。

而睇見佢咁堅決嘅反應,我個心當堂涼咗一涼,但係又冇晒佢符。

冇辦法啦⋯⋯既然係咁⋯⋯

我只好嘗試面對天梯——

好巨大⋯⋯好宏偉⋯⋯

喺天梯面前,我覺得自己就好似一隻會隨時被吞噬嘅獵物一樣⋯⋯唔係,我連獵物都不如,因為我實在係太過渺小⋯⋯我可能只不過係微生物,細到微不足道,一旦我走得太近,就注定被佢吸收,成為佢嘅一部份⋯⋯

而就算我肯承認,我對天梯嘅呢一份恐懼,都只不過係一種近乎妄想嘅心理壓力都好,但係接落嚟嘅呢一趟旅程,亦似乎唔會咁順利⋯⋯

哈⋯⋯哈哈⋯⋯

種種跡象,好似都係度暗示緊,我嘅未來絕對波折重重⋯⋯

之不過⋯⋯

就算係咁,唔通我而家身處嘅呢一片地方,又有啲咩係值得我留戀?

⋯⋯

我根本冇得選擇。

面前嘅路雖然有好多不確定因素,但係只要我一日唔踏出去,我就永遠都唔會知道個答案。

⋯⋯

一諗到呢度,我就覺得自己好似被說服咗一樣,得到咗少少勇氣,然後好自然咁,我開始向住天梯嘅方向慢慢前進。然後⋯⋯

我好小心咁踏上第一級——

本來,我以為我會透過腳掌,感受到天梯表面嘅冰冷,亦以為會感受到佢受到觸踫之後所產生嘅輕微迴盪⋯⋯

但原來我估錯咗。

天梯不但止冇冰冷嘅觸感,亦冇任何嘅迴盪感覺。

呢一步就只係好平淡嘅一步。

於是,我鼓起勇氣,連續踏出咗第二、第三、第四步⋯⋯

之後大概每隔十步,我都會停一停低,回頭望一望白衣男,亦望一望嗰一個被稱之為「起點」嘅地方。

白衣男依然企喺原地,繼續用佢招牌式嘅笑容嚟目送我,就好似喺度默默咁為我送上祝福,鼓勵我勇敢咁繼續前行一樣。

我向佢點頭示好。

不知不覺,我好似衝破咗內心嘅枷鎖,一口氣就連續踏出咗好幾十步。然後,係好幾百步!

當我再一次回頭望嘅時候,白衣男連同成個起點,佢哋喺我眼中,已經縮到好細、好細⋯⋯

我喺心入面暗暗對佢地講咗聲:

再見喇。

於是,呢一場充滿住未知之數嘅天國之旅,就係咁樣柒下柒下嘅情況下,正式展開⋯⋯
#1誕生[完]
多謝支持
試下推一次
岩岩睇左規則,原來有巴打留言之後,我可以隨意地連推5次
謝謝巴打
#2 有好多第一身嘅胡思亂想,可能會有啲難啃,請見諒
#2 思考

自從踏上天梯以嚟,我就一直行,一直行,行左好耐、好耐,都未曾休息過。

雖然,我間唔時都會回頭望一望白衣男,亦望一望起點,但係隨住我地之間個距離變得越嚟越遠,佢地喺我眼中亦變得越嚟越細、越嚟越細——

細到得返一點。

所以相對地,我同佢地之間既連繫,亦變得越嚟越弱、越嚟越弱⋯⋯

事實上真係咁?

其實好幾次,我個內心都好有衝動,好想立即行返轉頭,行返去起點去搵白衣男。

因為我質疑自己,係咪太過衝動、太過順攤,任由佢鳩噏幾句,就接受晒佢既所有設定,然後又求鳩其其、冇咩所謂咁,就乖乖起行⋯⋯

而家諗返轉頭,其實我會唔會喺佢身上,錯過咗啲咩重大線索?⋯⋯

當其時,我係咪應該試下繼續chok佢講野,問到佢忍無可忍,睇下會唔會有啲咩意外收穫?⋯⋯

冇錯⋯⋯反正都冇人催,我係好應該試下磨足佢兩、三粒鐘,磨到爛為止。如果咁都仲係毫冇進展既話,咁就⋯⋯

一於行動升級!

可以試吓喺佢啲衫褲鞋襪裡面搵線索,摷下佢啲衫袋啊、褲袋啊,又或者喺啲衣物之間,睇下會唔會chip住啲咩重要線索、重要道具⋯⋯

話唔定到時候會搵到啲咩重要文件?又或者係啲有神奇功效既頸鏈啊、或手鏈之類既東東?⋯⋯

嗱,再唔係,做盡啲!

一於試吓除晒佢啲衫褲,睇下會唔會逼出佢其他反應,又或者可以試下對佢出手,摑佢兩巴!

嗱!再唔係!

或者可以試下⋯⋯試下⋯⋯推佢⋯⋯落去⋯⋯?!

話唔定⋯⋯會發現佢原來識飛?⋯⋯咁我就可以騎住佢,一路直飛天國⋯⋯

又或者原來果塊平板下面,根本就唔係啲咩「無盡空間」⋯⋯佢只不過係一個非常像真既電子螢幕,甚至可能係一條隱藏路線!

又或者⋯⋯當我推佢出去以後,佢跌到半路中途,就使出左瞬間轉移,喺我面前重新出現⋯⋯

⋯⋯

喂喂喂喂喂喂喂⋯⋯

咁既想像力,會唔會豐富得太緊要啊?⋯⋯

頭先諗到既種種做法,講就好興奮,但係到真係要做起上嚟咪就⋯⋯

咪就一碌撚!我根本都做唔出!

果啲所謂既種種可能性,大部分都只不過係天馬行空,一廂情願,紙上談兵,得個噏字!

喂⋯⋯Ching⋯⋯唔撚work喎⋯⋯

⋯⋯

終於,我好似突然清醒返咁,對我頭先果一連串大膽、狂妄、極端既想法感到一陣羞恥、心寒⋯⋯

而我亦卒之醒返起,白衣男喺一開始就已經同我講,佢話我之所以獲得前往天國既資格,係基於我生前係一個好人嘅呢個前題上⋯⋯

如果生前係一個好人,死後就可以前往天國⋯⋯咁如果死後無惡不作,又係咪可以獲得寬恕,被網開一面呢?

會唔會⋯⋯頭先我諗到既果啲極度冒犯、又非常邪惡既行為,當我真係付諸實行,我就會被即時改判為一個惡人,然後被即時取消資格,再被即時打落十八層地獄呢?

⋯⋯

呼⋯⋯好險⋯⋯好險⋯⋯

好彩呢啲咁撚生鬼跳脫既事,我最終都只係諗多過做,冇坐言起行,否則,真係欲哭無淚⋯⋯

其實諗諗下都係⋯⋯既然喺人哋既環頭裡面,最好就緊係循規蹈矩,聽人地既吩咐指示照住做架啦⋯⋯一味係度諗埋晒啲小聰明,諗到過晒火,真係隨撚時會害撚死自己⋯⋯

不過又話時話⋯⋯

我都叫做好聽話咁行左好長既一段時間啦,但係點解⋯⋯好似⋯⋯都仲未有啲咩進展咁既?⋯⋯

當初既起點,而家已經縮到冇得再細,但係面前既風景,就依然一成不變,永無止境⋯⋯

天啊!究竟我要維持呢個狀態直到幾時啊?⋯⋯

※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※ ※

依然係無無聊聊上住路嘅日子⋯⋯

天梯上面,得我孤身隻影,而身邊四周圍,亦只得藍天白雲⋯⋯

不過諗返起,之前我話面前既風景係一成不變,其實咁講唔係好正確⋯⋯

因為啲雲。

天梯的而且確係一成不變,佢依然係直不甩咁一直向上伸延,睇唔見盡頭,但係我既頭頂上面、腳下面、四周圍,甚至係遠處既雲,佢地由一開始就已經係變化多端、變幻莫測。

佢哋有時好稀疏,有時好濃密,有時靠得好近,有時又離得好遠⋯⋯

多得佢地,我先可以喺呢個平白無奇、又一無所有既世界裡面,用佢地嚟作為「對照物」,令自己比較容易掌握身處既位置。

如果冇咗佢哋,我就好有可能會出現錯覺——錯以為自己一直喺度「原地踏步」——個情況就以好似行走喺一條不斷向後退既電梯上面,自己從來冇真正咁前進過⋯⋯

不過若果真係咁,又反而講得通點解我行左咁耐,都依然未去到天國既呢個事實。

⋯⋯

啊,講起啲雲⋯⋯

我記得,好似去到18000米既高空,都依然可以見到啲雲,但係喺唔同既高度,就會有唔同既形態。

咁唔知而家喺我面前,呢種一絲一絲,好似羽毛咁輕飄飄既雲,係代表住我而家正身處喺一個幾高既高度呢?

唔通我係喺18000米以下?

但係18000米,又係個點樣既概念?⋯⋯

我望向天梯下面,只望見一大片既蔚藍色,同埋大大小小淺灰色嘅浮雲,除此之外,我睇唔見任何一忽屬於陸地既綠色。

不過亦有一種可能,就係下面其實係一片同天空一樣,同樣係蔚藍色既海洋。

但係如果真係咁既話⋯⋯咁大既面積,一望無際,唔通⋯⋯

唔通下面係太平洋?!

但係白衣男講過,佢話我地而家雖然好似身處喺天空上面,但係其實下面係一個無盡嘅空間⋯⋯

係喇,冇錯喇⋯⋯既然呢度係一個我未曾接觸過既世界,如果我想用我原來世界嘅常理去理解佢,最終只會徒勞無功⋯⋯

冇錯,呢個世界根本有好多野都唔合理!

譬如話呢度既「溫度」。

一般黎講,喺咁高既地方,氣溫應該會相對較凍,但係我而家感到好溫暖、好乾爽,就同我一開始喺起點感受到既係一模一樣。

仲有「風」。

喺冇任何阻礙物既高空上面,風應該會吹得相對較猛,但係我而家感受到既,只係係柔和到幾乎可以用溫柔嚟形容既微風。

至於「光線」方面——

我抬頭望向個天,搵黎搵去,都搵唔到「太陽」既位置,成個天都照射出差唔多屬於同一程度既柔和光線。

我試過將隻手放近啲梯級度,諗住觀察下影子既形態,然後我發現影子既邊緣好濛、好散⋯⋯就好似我嘅手掌被幾個光源同時照射住,所以就產生出唔同角度既影子一樣。

所以啫係話,呢個世界,係冇太陽既?⋯⋯

其實就算冇太陽,我都唔係接受唔到⋯⋯但係咁樣,又會唔會洐生出其他嘅問題呢?譬如話呢個世界,到底有冇日夜之分㗎呢?⋯⋯

由起步到而家,都叫做行左好長既一段時間,可能已經有足足一日,但係個天色都仲係一d都冇改變過⋯⋯而又由於個天色冇變,咁就令到我更加難去辨識到時間上既變化⋯⋯

會唔會呢個地方,就好似地球以外既其他星球咁,因為自轉周期比較長,所以日晝時間亦長咗,因而令到天色既變化都變得相對緩慢啲呢?⋯⋯

啊,冇錯喇!好似有個星球,佢自轉一圈就要花上2個月。所以而家個天色好可能唔係冇變過,而係佢個變化相當緩慢!

⋯⋯

我、我究竟⋯⋯我究竟係度諗緊啲咩呀?!

頭先一開始咪話咗呢個世界唔可以用常理去理解架囉,咁點解⋯⋯點解我仲要係咁用常理去解釋呢個世界一啲唔合乎常理既現象啊?⋯⋯

而且我唔係失咗憶既咩?點解我好似⋯⋯我好似喺不斷思考既同時,不斷咁發掘到好多生前既一啲知識咁既?⋯⋯

⋯⋯

「啊~~~~!好煩啊!!!」

激動過頭,我一腳就踢向條天梯度,然後唔駛一秒,痛到入心!!

我抱住咗隻腳,成個人瞓咗係度咁起勢捽啲腳趾,然後我竟然發覺,佢哋好似已經一啲都唔痛。

痛感消散得太快,我覺得好奇怪。我慢慢咁放開雙手,諗住睇下佢嘅真實情況——

腳趾冇紅冇腫,就好似一啲事都冇咁⋯⋯

呢個時候,我心入面起左一個好強烈嘅疑問——

其實我呢一副身體,會唔會喺我死左之後,曾經被改造過呢?⋯⋯

#2 思考
我幫#1#2 加咗張96 x 96 嘅pixel 圖

有興趣就㩒入去睇一下啦

https://www.penana.com/article/1403741
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞