大學生畢業借爆100萬信用卡走佬

271 回覆
1925 Like 24 Dislike
兩樣野唔同,香港人係香港出世無得揀,睇住自己個地方愈黎愈衰
條仆街蝗係自己揀去美國讀書,再搞鳩人國家,佢咁唔鐘意美國就咪撚去讀書啦
明明就係碌卡買自己嘢 講咩民族復興
留學生碌鬼到咁多
頂盡一張得幾千credit
佢本身銀行好疊水另計
幾年賺到?FG 50K既朋友你好
發完夢記得起身
中位數2萬
一年都24萬喇
9年賺唔到100萬?
其實有移民意圖再借錢已經可以入到詐騙
唔好講咩借完錢轉頭買機票旅行就突然想移民埋
香港唔得大陸可能得
之前見人話計過數100萬收息都生活得唔錯
50萬收息再打下散工搞掂
唔去一線full pay 層樓50萬有找都唔定
證明連登多on9
唔明個邏輯係邊
咁講其實借錢做所有野都係有詐騙意圖
點解係得移民先有意圖?
移民之後有繼續還錢又唔得?
個問題係在於有冇繼續還錢,同理由係完全無關係
冇人話過移民就係一個唔還錢既可靠理由

再講,借錢係冇要求你申報理由(有d銀行會問你但你可以唔答),同埋冇講過唔比移民,你都冇需要主動同銀行講係為左移民
就算你有講理由,點樣證明你用左係你申報既理由到?我借黎讀書,但用左d錢黎買車又詐騙?
如果借錢詐騙係咁容易入,大把人比人拉撚左
十居其九入到都係假文件,同唔還錢一d關係都冇

退一步講,我借黎賭,輸哂還唔到,係唔係可以告我明知賭錢會輸哂,所以係詐騙?
有冇咁既案例?冇,因為根本入唔撚到
好難證明你係「明知」會輸,因為你總係覺得有贏既機會,既然係咁,你唔係存心冇還

移民一樣,好難證明到你係存心唔還架wo
你咁講完,實大把𡃁仔𡃁妹會咁做,尤其而家d人道德觀念咁低
借幾多
從來想有錢都好難唔拋棄道德
道德係搵唔到飯食
點解唔直接去墨西哥?
20-50萬
閣下以近乎偏執咁作D例子同作前設好難同你討論
自己假設論據去論點自己既論點係好差討論方式

不如你睇下銀行借錢既T&C
要清楚既係本地人同外地人係本地銀行借錢既審批難度同金額都係唔同
借貸金額幾十萬依D 細數可以用app一審即批係因為你食緊香港人既身份紅利
借大少少既金額已經係需要明確申報用途同文件作證
同埋唔好講咩證明存心唔還
份T&C 你唔睇唔代表冇講
Ching你靠光合作用維持生命?
唔係偏執既例子,我只係講一般人借錢既理由
點樣合理地證明一個人係存心唔還錢?
我一開始都有講,比銀行知道你仲有資產而唔還咁當然係詐騙
問題係要知你有冇資產係好撚難證明,尤其你資產係哂外國/家人度
所以係依個現實下,根本唔會因為知道你存心唔還而入到你詐騙
同埋點樣證明你係由借個刻已經諗住唔還錢?
只要你有諗住還,加上真係有試過還,已經冇可能入到你存心唔還

同埋都係個句,永遠都冇人講得出點解移民係詐騙
其他理由借錢還唔到就唔係詐騙?
基本上正常人借錢都係為左瘋狂購物 / 賭錢
根據你既邏輯,佢地明知自己有可能洗哂d錢而且還唔到都去借,咁其實都係詐騙,實際上又有冇人咁樣比人入過?
我移民係諗住有更好既生活,借個時覺得我會搵到份好工,唔會還唔到錢,又唔得?
借錢既收入證明係建基於你借個刻既工作狀態,冇人話過你諗住唔做野有責任同銀行講黎緊半年後會唔做野,借錢form都冇位比你咁講tim呀
你借完之後還唔還得起錢,個風險已經反映左係借錢既利息同額度上
你既責任只係講你當時既經濟收入情況,將來係點,風險係銀行食
同樣道理,點解移民就假定左人地收入會大減,會還唔到錢?

同埋我都幾肯定正常人ploan係唔會問你理由,問你都可以唔答
另外就算用左係其他用途又點?
1.銀行並唔係基於你既用途而決定借幾多比你,所以你用係其他用途並唔係虛假申報、唔係詐騙
2. 我本身有50萬,借左50萬用黎讀書,但我洗左50萬係醫病到,點樣證明我個50萬係由借錢個50萬而黎?
不如你搵下案例、新聞,有冇人係因為借錢用左係其他理由上還唔到,而入到詐騙?我就真係搵唔到啦

d人成日話借錢走數點樣有事法有事法
唔好話移左民,係香港一樣大撚把人借完走數好地地咁生活
咁撚容易刑事,警察咪好唔得閒?同埋要收數公司做咩?全部都話詐騙咪得
你只係覆我依句就得:
法律上點樣證明你移民就係全心走數唔還錢?我一開始都有講,最好還幾期先走數,唔好話我冇提到d仆街仔要還幾期錢先

根本連警察都覺得唔合理入唔到,case都唔撚會開
人地$3000月薪 要賺27年
睇得出你好葡萄
大陸都有單係成條村一齊借錢唔還,收數佬都唔敢入村追數。
碌咩卡可唔碌到 一百萬?
黑卡??
9成人都講冇問題
上面就幾個銀行打手講點樣有事法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞