依家啲後生係咪好多容貌焦慮症?

165 回覆
360 Like 22 Dislike
fc2
文明的衰亡將會造就一種末人群眾,完全不同於文明開始前的蠻族。末人是怯懦的,因為他們已經無法保證勇敢與自由的聯繫。

末人是懶惰的,因為他們已經無法保證勤勞與富裕的聯繫。賤民是詭詐而卑劣的;因為正直和聲望意味著為長遠利益犧牲眼前利益,而他們只有現在、沒有未來。

末人就是喪失文明福利以後的啓蒙者,早已消除了一切習俗和迷信的敬畏,除了眼前的感官享受外無所追求,組織共同體的能力與願望都已經消失。

自治對他們毫無意義,除非作為相互掠奪的藉口。他們注定要以越來越卑劣殘酷的手段,爭奪越來越少的資源。只有征服者才能阻止他們在自相殘殺中滅亡,用奴役的鎖鏈保障他們的動物性安全。他們的詭詐、陰柔和狠毒在勇敢、正直、愚昧的征服者面前毫無用處,就像分解屍體的蟲豸根本沒有猛獸捕獵的戰鬥力。對末人而言,甚至奴役都是一種秩序的輸入。他們是純粹的秩序消費者,覺得任何組織資源都無比珍貴。
鷹鼻 法令紋 短下巴
嗰種落差 係由90分 落到40分咁驚嚇
難怪無仔
我都有印象睇過一個整容節目
個女係生到成個男人咁
佢阿媽阿爸係喊住同個女道歉 搞到佢個樣生成咁
我睇到呆晒 誇張得黎又好慘
Yes 南韓大把呢d case
人地文化就係咁 我地外人好難評價
等於我養狗都接受唔到韓國中年人老人食狗
講真 睇完呢集對我影響好大
令我開始覺得 樣衰真係唔好生仔
而家我一見到啲樣衰既朋友生仔(尤其是生女)就會不期然覺得個小朋友好可憐
請問佢地係唔係用開an機
師兄,你嘅見解我好認同。
係 好撚多 正正常常樣都容貌焦慮
好大原因係睇太多media 啲網紅個個化哂妝 用哂filter 又睇好多明星 個個都想跟 變咗標準

現實社會 普通人唔應該係咁 好多人擇偶都唔係樣行先
順眼其實係好普通嘅樣已經ok

講緊係普通爆牙 兔仔牙 少少哨牙依啲 好心唔好浪費錢去整 除非好影響搞到注牙
鼻翼少少闊又係 好撚普通 又想修鼻翼

其實普通人 剃下鬚 洗下牙 修下眉 keep住整理下髮型 著衫啲款跟下trend就ok
男仔想留鬚嘅就修下鬚 man啲 日系少少就好順眼

成日都想做到網紅 明星出show咁嘅樣出現係日常就on9啦
明星出街俾人影到 其實都係tee 牛 帽
乜撚野陌生人見佢除罩?
一開始出街唔戴咪得
是的,Google camera 因此改成預設關美顏,提到:
As explained by Google: “We conducted multiple studies and spoke with child and mental health experts from around the world, and found that when people are not aware that a camera or photo app has applied a filter, the photos can negatively impact mental wellbeing.

https://blog.google/outreach-initiatives/digital-wellbeing/more-controls-selfie-filters/
無樣咪操身材囉
正確健身做運動加針對性飲食
就自然有自信
再就得就儲錢整容
路人ig都會擺上黎笑
其實政府應該要立法係網上post 有pa, filter, 化妝既相都要附加一張素顏無執過既相,咁大家都唔洗有咁多焦慮同咁易俾人網上呃錢
好彩你地分左手呢個賤男黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞