依家啲後生係咪好多容貌焦慮症?

165 回覆
360 Like 22 Dislike
當社會不斷value一樣野嗰時 要點做到普通人唔care嗰件事網上見到成地靚仔靚女kol被追捧 現實生得靚又有優待
如果社會上少啲人因為外貌而受優待咪少啲人容貌焦慮 越差別待遇越係加深緊依個現象 一係就跟住規則玩 化妝整容 一係就唔玩 靠其他取勝
正常人樣衰係點會少少睇唔開
但唔正常既好似kenny咁咪幾好
我都想做個不正常人
世柒老獅
反而唔明啲女係拎左化妝幾多好處先要將自己個樣遮黎遮去
落樓都要戴cap廢事比人望到 勁啲再戴埋口罩 當左自己明星好似個真樣永樣唔可以比任何人睇到
同埋po ig永遠都係遮自己個樣 但唔遮人地 覺得自己炒車 其實根本無 只係張相太真實唔夠假
真係無見過有女敢光明正大post沖完涼個真樣+無filter上ig
開曬filter又紋左眉落左啲乜9cream粉底
然後話自己素顏都大把
最戇鳩好多毒撚唔識分 信撚左
即係好似kenny咁做個白卡仔仲好
咁樣衰但無容貌焦慮仲要有自信有女
大人可能還好D
小朋友咁細個已經養成左口罩呢個習慣, 佢自己會好撚難改
根本係成個亞洲嘅年輕一代嘅人觀出咗問題……

成日將人嘅價值建基於樣貌,成班好似俾人洗晒腦咁,著晒魔咁專注喺樣貌外表上。

但明明聖經講緊嘅係,人嘅價值係嚟自上帝,人之所以尊貴,都係因為有神嘅形象,而非條件。

所有人嘅樣貌都係由上帝所造,都係美好嘅。

我明香港年輕人係極端無神論,但都俾番啲尊重上帝同佢嘅價值觀,香港年輕人成個狀況就係唔信佛,但路過佛廟嗰陣對住佛像舉中指咁。

利申,青少年時期就已經立志終身不外協,善待所有人。
仲有個gym room 女
身材幾好架
但又係長期口罩
2024年 做運動 唔局架咩 洗哂汗都口罩
普通罩 非運動
不過佢又真係除左唔靚
成間gym 得佢同另一條女係咁
口罩就好多幻想 一除罩 少7 果種樣
所以新黎會睇佢 耐左見過真樣唔會再睇
果條GYM女, 係咪佢咁岩飲水時, 你先甩到佢真樣
有時 無口罩 但真係9成時間有 佢似知自己樣7
流哂汗都口罩
假設未見過佢真樣, 係咪會好想屌

不過 口罩+ 50分 男女都係啦
果幾年大家都知
弱智仔其實你去過韓國未 幻想當現實?
法令紋同面凹吧
社會嘅人好現實 樣靚係有好處 樣衰係壞處㗎 所有人嘅觀感 好大程度係建基於你個樣
睇記錄片講點解韓國人整容咁普及
其中有個女仔好深印象就係講韓國大媽(陌生人)會兜口兜面同你講你好樣衰 影衰韓國人
不過好奇一問韓國旅遊=了解當地?
點解釋韓國第一整容大國同自殺率咁高?
疫情前冇乜人帶口罩,YouTube有好多片可以證明
咁咪錯晒囉.....

試吓唔好咁著重人哋個樣?先了解佢嘅內心世界先?

仲有,現實呢樣嘢,係一個陷阱,會引導成個社會走下坡。
無敬虔信仰嘅社會係好恐怖嘅一件事....

全部都係極端無神論的話,成個社會只會係一言堂,無進步空間、無反思嘅餘地。

成日話某某黨點衰點極權,結果香港人自己先係最衰最極權。

永遠唔准許有其他同主流唔同嘅思想,結果就搞到好似閣下咁嘅人出嚟,仲要係一大堆,玩爛成個社會。
下 我講事實咋喎 我又唔係靠樣受惠嘅人 我幾時有唔准你點諗
你勁惡…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞