【Keeps Believing】阿仙奴23-24球迷討論區MMMCLXXI

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
記得好耐之前睇過有篇文
好似LG定唔知邊個牌子想sponsor阿
阿求其搵啲2打6簽份野就算
之後完約同獌傾
佢地又請佢地參觀球場睇埋波 總之就勁撚好招呼
所以佢地10幾年前打既底去到而家仲有得食老本
減埋pen
軌成日話佢廢 冇用
Todd哥財技屈𨶙到
講得好!
Leo今季各項賽事上陣45場,上陣時間2184分鐘,攻入17球及貢獻2助攻;只計英超,上陣都只係超過1500分鐘,有12個入球,與Kai並列為隊內次席射手

Leo始終係球隊內finishing最穩定的球員,畢竟係雙槍將,性格冷靜,而且踢法聰明

季前的社區盾,雖然入波有幸運成份,但就係靠佢肯起腳而絕殺扳平,自己最後在互射十二碼時都操刀成功,令球隊奪標

回顧返佢今季的英超入球,第5周作客對愛華頓,面對大巴陣死守,就係靠Leo後備入替情況下,接應Saka cut back,即時起腳下攻入奠勝一球,全取三分

第9周作客車仔,球隊踢得一塌糊塗,但先憑飯仔遠射追返一球,最後再憑後備入替的Leo機警入攝,將Saka仔的傳中一腳撐入而追和,幸保一分

第12周主場對般尼,客串踢正前鋒,Saka頂頭槌向遠柱方向,Leo唔要命地衝埋門將及門柱前加一腳撞入,冒住痛楚地先開紀錄;及後被對手追平,然後Trossard開角球助攻Saliba頂入,協助球隊順利贏波而回

第21周主場對水晶宮,球隊大勝一場;Leo攻入的一球,就係Raya接下皮球後,即時手掟俾耶穌仔打反擊,第3腳波就正正係Leo接應耶穌仔傳中,冷靜扣過對手就射個衝網頂波

第23周主場對利物浦,憑住馬天的機警,令VVD及艾利臣誤會而攻入再度領先的一球,但其後戰況一直互有攻守。最終響補時階段憑後備入替的Leo冷靜呃過Eillot,然後長驅直入殺入禁區,再起左腳射破艾利臣大細龍門

第24周作客韋斯咸,Leo再次踢偽9前鋒,球隊半場就攻入4球,但半場入面唯一陣地戰入球正是Leo所入的第4球,在禁區內起右腳射死角入網

第25周作客般尼,球隊繼續大勝一場,Leo再一次踢偽9,並再一次攻入球隊的第4球,又一次禁區內接應橫傳,今次係起左腳輕鬆射入

第32周作客白禮頓,球隊領先2比0下,後備入替的Leo,未過半場前接應Kai妙傳,一路殺入禁區,挑過對手門將而入波

第34周作客對狼隊,先有Kiwior犯錯差d令球隊失波在先;一輪膠著後,憑住耶穌跌落地後一腳回後,禁區內的Leo即時起右腳拉射,皮球直飛死角入網,終於打破悶局,球隊保持勝局到尾

第29周主場對車仔的補賽,球隊大勝一場;先開紀錄的一球由飯仔殺入禁區,斜傳俾左路的Leo,Leo稍微控一控,再起左腳抽向近柱,響門將手底抽入網,然後打開血洗車仔的序幕

第36周主場對般尼茅夫,雖然先由Saka十二碼開紀錄,但及後形勢一般,一度被對手佔到優勢;但全靠飯仔突入,然後再接應傳送,後眼見到Leo在身後,順腳一撩交俾Leo,Leo即時起右腳掃入,拉開比數

第37周作客對曼聯,雖然球隊踢得唔好,但就係憑住Kai的努力,Leo自己的機警起動兼入攝,順利執入奠勝入球

Leo響歐聯亦攻入4球,尤其淘汰賽階段的入球亦具決定性。

分組賽主場對PSV,球隊大勝4球;Saka先開紀錄後,然後交出助攻,傳俾禁區邊空曬的Leo,Leo順腳地起右腳射門,地波拉向遠柱入網;及後,Leo左腳傳中,耶穌接應下起腳射門入網。Leo一入球一助攻

之後阿仙奴主第對戰西維爾,Saka邊路出波,空曬的Leo跟進接應,輕鬆地一腳撥入地先開紀錄,而球隊最終2比0輕取對手

16強對波圖,首回合落後一球,返到主場出擊,形勢其實同首回合唔差太多,但幸好有Leo響上半場接應奧隊直線,響左輔位起右腳射遠柱入網,總比數追成平手,最終球隊互射十二碼晉級

最後8強首回合對拜仁,雖然憑Saka先開紀錄,但球隊自己犯錯後被對手反先,再一次憑後備入替的Leo,接應同樣後備入替的耶穌的傳送,禁區內即時起腳射入,追平對手。可惜次回合落敗而出局

總結去睇,馬天今季的低沉,幸好有Leo的挺身而出,但同時Leo多變的踢法,不需企死邊路做翼鋒,可令球隊調動及佈置更有變化。

不過Leo強項並非爆破,要佢做長距離爆破,或一扭二就唔係佢強項,而且佢踢正選的話,往往要兼顧攻守上落,似乎速率就唔足以頂全場。

好難為Leo界定一個最佳位置,總覺得佢要離禁區近d先可以盡顯佢埋門把握力的高超能力,無論左腳或右腳,燙射、平飛、輕鬆撞入等等,總之就係可以送到個波入網

對比起自己隊友的埋門,Kai要兼顧太多工作,又要攞位或入攝,結果未能做到專心一致地攻門;耶穌仔就太浮躁,往往都響一個唔適合的時機起腳,自然難以爭取入球。反而Leo可以出奇不異地即時起腳,或者走到空位入攝,當然,係球感問題,呢一樣就真係本身能力問題,想學也學唔嚟

當日買唔到Mudryk,然後趁住Leo與白禮頓的不和,以一個更合理的價錢收購Leo,絕對係一個超值的買入;上季Leo半程加盟我地就貢獻英超10個助攻,今季轉換角色,攻入12個英超入球

冷面殺手,你地又會諗起邊一位前阿仙奴球員呢?

— — show gun

托哥
呢件衫估唔到成績咁好
有冇坦克同達老友鬼鬼嘅gif
呢條友真係上哂腦,宇宙中心主角嗰啲friend嚟
阿仙奴對曼聯呢場絕對稱得上係「睇住嚟食」。呢句說話並沒有對曼聯含任何不敬之意,而係講緊阿仙奴喺戰術部署中完完全全掌握咗曼聯缺乏調配空間、限米煮到嘅限飯實在太少。作客奧脫福直接了當、不華麗地贏得三分。係阿迪達上年之前都仲係相當罕見嘅妥協。
呢場嘅曼聯幾乎已經去到「有11個人開波、22對腳完場」已經還得神落嘅嘅境界。講傷兵唔係要賣慘,係話你知曼聯可以選擇嘅game plan只有今年對強隊用足全季嘅「經典防反套餐」——即係閃電開局15分鐘、龜縮死守60分鐘、最後狂炸15分鐘。
但係呢個防反套餐嚟到今場根本唔夠料煮。全場得Garnacho獨力拍門,Hojlund努力牽制,Dalot以跑動盡幫。其他人唔係唔想一齊攻,係唔識。無Bruno不停嘗試比最後一傳、無Rashford以速度攻堅(佢唯一適合嘅比賽類型就係有大量防反機會比佢浪費嗰種),Casemiro又要頂中堅變相中場得Amrabat連長波都無埋。
唔好忘記Garnacho、Mainoo本來就無90分鐘嘅體能… 最後嗰15分鐘「狂炸」降級到「掙扎」都唔太稱得上。
我呢啲唔識波嘅外行人都睇得出你個「經典防反套餐」無料到,你估Arteta同阿仙奴教練團隊睇唔睇得出?
明知曼聯只剩下一招transition可以用,阿仙奴就順水推舟交出控球,比個波你自己犯錯。將比賽節奏減慢,球隊隊形保持緊密,減少兩邊來回次數,自然可以減少空間比曼聯喺奧脫福打快速反擊——畢竟呢樣嘢阿仙奴係真心害怕嘅。
所以Arteta嘅戰術個人認為係唔好睇,但實用、意向明確。副作用係球隊習慣控球遠多於對手,部份球員明顯唔適應out of possession——害怕到Partey頭60分鐘都緊張到不行,連帶阿仙奴有好幾名球員都有失準。另外曼聯廢還廢,但你永遠唔知無啦啦幾時有下「波子機」打到手、或者kick到腳,一球上落輸個十二碼就無謂…
但事實係曼聯根本造唔出呢啲威脅。場面上可能阿迷會覺得場波踢得好差,但其實實質嘅博弈上,阿仙奴係盡在掌握。
坦白講個人係失望嘅,諗住曼聯會有理無理主場同阿仙奴鬥攻,我張「客其他」嘅飛先有錢收架嘛。順帶一提,半場客其他喺出場名單公布後10分鐘由250倍跌到125倍,班賭仔真係0尊…
唔為小火車喊?
真心樣衰 但係幸運波衫
琴日強哥廢到真仆街
個球係禁區邊清波變角球
仲有禁區外假身比對面個麥湯一野偷走左個波
非洲人唔識打水戰
假身個球算唔算盲拳打死老師傅?
好勁喎 預判鏟波
香港都有得講話爆閘累事

早排有個台仔youtuber講kane 下面comment又係阿熱打交
我琴晚都失眠
咁都俾佢過骨?
見到上面托哥篇文

冇佢我地今年真係爭4咋
各種事令我覺得好攰,諗好多嘢
仲要見到隊波盡晒力37場86分咁叻仔都有機會拎唔到冠軍
係非洲每過60秒就等於係英國過左1分鐘
最衰都係油頭狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞