工程一問!收到WSP VS Aurecon

159 回覆
31 Like 149 Dislike
今年減人工?
COVID個期減人工
醫院組係mep幾
個人黎講(MEP)

WSP / Aecom > Arup / Mott McDonald > Atkins > Aurecon/Meinhardt/JRP
好耐無見
做乜唔再update YouTube
當然去WSP , WSP大野黎,你惗惗當年如果唔係肺炎,AECOM都被佢收購埋

AURECON我就真係未聽過也未合作過
得閒訓下交好過
同埋我上Reddit, r/MEP Engineering多
有無人可以講多啲aurecon 嚟緊有assistant environmental consultant嘅interview 真心想知工作環境係點 啱啱入行consultant嚟講aurecon得唔得 因為真係好想轉工 唔想做maincon謝謝大家
師兄咁講姐係W記既性價比大好多啦
更新一下,前日有師兄幫手打聽左Aurecon家下既情況,但唔知真定假。如果知道既希望比少少意見。
1. 家下得番2條Team?
2. Project 太細,全是屎,比Client 投訴
3. 要瘋狂Ot
4.公司內部混亂、冇時間教新人

屌,唔知真唔真,但我決定左去WSP,多謝大家
兩間都是屎 祝你係consultant前程似錦
有得揀就轉行,想試既話最多3年,之後再諗轉唔轉行
想問下ching大概幾時in 同埋隔左幾耐就收到offer?
想問吓有冇人玩過wsp AE electronics graduate program, 前境如何?三年經+ 細電master 玩唔玩得過之前做開政府大型system project (contractor side)
兩間都垃圾
入EMSD 做graduate 先係皇道
Elv 不論 contractor 定 consultant 都無前途無前境
有能力就轉 trade 甚至轉行
何不吃食糜?
水魚頭
個市好淡,好多公司吊緊命,除非地產再興旺,唔係工程都等死
好多本身都唔夠人做野
有手有腳要搵份工唔難
1. 幾多條team都唔關你事
2. WSP都有鑊job 顧問俾客投訴係常態
3. 睇project WSP有啲team都係OT
3. 冇時間教就間間都係

其實顧問依家真係唔抵做
又唔係特別學得多野 錢又少 成日OT
做contractor雖然辛苦 不過起碼錢多啲
做 contractor 返地盤身水身汗未必人人肯做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞