工程一問!收到WSP VS Aurecon

159 回覆
31 Like 148 Dislike
小弟收到WSP and Aurecon offer,做E&M的。但我冇聽過人提起過Aurecon呢間公司,呢開既人工同福利都正正常。而WSP又如何呢

想知邊一間公司好d? 有冇人知道入邊係咩環境?
好既比WSP 比Like,Aurecon比dislike
wsp好似比aecom買起左
另外果間唔識
去W記啦on9
會唔會係咁呀? WSP好似仲係獨立緊
點解?求了解多d
幾$人工
冇聽過公司名唔當工作經驗
Aurecon 細公司一間, 垃圾公司 行內冇人聽過。姐係冇咩大Project。我淨係聽過Arup, Aecom, WSP, JRP 呢D大型小小公司。睇你條撚樣都係第一日出黎做野。入client 啦屌! 仲做狗?
兩間都一樣
呢位人兄係建議去W記?? 冇聽過既公司係咪唔應該去IN? 話說INTERVIEW 好HEA, In左20分鐘就好似請硬你咁。但都等左3個月先知道個結果相反W記就要搞好多野。又written test, interview。呢間野認真D?
跳左出黎幾年冇咩update
肺炎前話merge,之後因為肺炎暫時左個計劃,依家咩情況要問番行內人

btw WSP啦,咩Aurecon都未聽過
揀間近既
好!感謝分享!
想知兩間既Project/人事好唔好多d
笑死 btw岩岩開頭揀細公司先係正選 價錢俾得高 之後轉去邊都有底價 有緣能相見
Aurecon間野離觀塘地鐵站好遠

做WSP
轉行啦
WSP
工程顧問有得揀一定揀四大
ARUP Aecom meinhardt WSP

冇得揀就是但啦
乜鳩?
Wsp上咗市,點會比aecom買起咗?
Wsp 啦
Aurecon 對比起一定比較細,接觸到既proj 都會少好多

但兩間都係比狗做Aurecon做到FS先會爽好多
Aurecon 以前係北角公司 澳洲公司嚟 蚊型顧問公司 同pb 冇得比
可以揀嘅就轉行🤣
從來只有2A, 乜春野四大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞