黃偉文奪Chill Club年度填詞人 稱想念香港、走難會帶走廣東歌

50 回覆
48 Like 24 Dislike
覆錯?
我覺得佢唔係為防範嘅,主要係創作人創作空間咁多年一直不斷被收窄,心灰意冷姐,佢而家都應該冇乜心機再寫歌啦
聽歌係聽音樂唔係聽歌詞 呢啲死屎忽收皮啦
代表連登囝要求下次頒獎禮取消填詞人獎
林夕而家都填到九唔搭八
WYMAN回塘得嚟起碼有紋有路

「⾃⾃在像在食 omakase
「活著就是玩嘢
「(西班牙文) Mucho que me quiero
(韓⽂) Na neun cha sin eh chin gu
Sleek, slime, glimpse, rhymes. Let go, let loose.
(國語) 穿著什麼衣服 天衣無縫的舒服」

遮名以為係鍾雪填
走咩難

食好住好肥到成隻豬咁
咪話佢啲歌寫完都係喺香港出
咁佢走去邊度又有咩分別
同埋佢而家仲有寫歌架喎
點會無分別,住英國同住香港都無分別
仲有人地從來無扮慘,話番香港就會即刻比人拉
可能純粹唔鍾意而家香港變成咁
或者覺得香港個未來自己只會一日比一日
更唔鍾意,咪走law,有咩問題
一定要差到即比人拉先走得咩

神像給一一扯下

幾多禮樂已崩解 賤買賤賣
幾多正路已走歪 (未進步)
被供於聖殿裏的神仙 (先將聖殿裏的神仙)
都殺掉 拜拜

由笨蛋一統天下
知書識禮想死吧
文明盡毀 經書撕爛
低到盡頭又向下

幾多禮樂已崩解 壞養育壞
幾多正路已走歪
用祖先血淚買的常識 (尚有用祖先血淚買的常識)
遭瓦解 (可變賣)

這世代 神太弱 換上妖怪
人太勁 自創天界 (無顧忌 人便最大)

顛倒了 善惡好歹 越惡越大
扭曲到 直也很歪
人係會因為環境而影響自己
正如你係香港有好多字眼唔講得
但人哋係外國可能平時食飯隨口都講到
當呢啲咁嘅日常變咗習慣 就會影響大腦
進而影響創作質素
其實佢寫嘅歌,某啲歌詞都反映佢嘅想法啦,就算啲歌最後都係香港出,站係一個創作人嘅角度,住喺香港/其他地方,少啲顧忌,少啲掣肘,對創作都好大幫助啦,佢離開香港好明顯就係因為唔鍾意而家香港嘅創作環境,嗰邊嘅創作環境適合佢寫歌,所以佢咪住喺嗰邊,至於啲歌最後會喺返香港定係唔再喺香港發行,對佢嚟講都未必係咁重要
走到係人都想走啦, 日日見住唐超蛋餅個樣都唔開胃
呢個真 次次見到佢得獎發言懶感觸都好尷尬
仲要奶mirror
咁都要驚嘅佢去到英國都唔寫得㗎啦,到時佢無事呀,但係如果係唔得嘅邊個夠膽用佢d詞?無人用咪又係要再寫過
小心地滑已經係條紅線
你睇返前面啲reply先
我覆緊嗰個人佢話wyman返嚟香港就要寫我愛祖國
我只係同佢講話住喺邊對佢創作上嘅限制冇影響
住喺邊對佢個人生活當然有影響啦
至於你講扮慘我冇話過佢扮慘喎
上面做乜鳩,人哋有話受政治迫害咩
香港而家咁嘅氛圍想走有乜出奇
佢十幾年前都係咁講架Wo

「我好憎果D,呢幾年,猛喺度人云亦云就話,近十年廣東歌,冇以前咁好聽嘅一D人。我好唔中意,好憎恨,舊年最多人投票喜歡嘅歌,係《那些年》。我唔係唔輸得呀,我人生成日都輸㗎,呢幾年先贏返D咁啄咋。我嬲嘅係,點解當大家有權用你哋一票嚟投選嘅時候,你哋會唔鍾意自己本地嘅流行歌曲呢?」
你明唔明我講咩
佢走去英國只係佢自己住嘅地方唔同咗
但係佢寫啲詞都係喺返香港出架嘛
啲顧忌掣肘同埋個創作環境一樣架喎
佢又唔係去英國寫英文歌俾嗰度啲歌手

啲歌喺邊度發行對佢點會唔重要
主要都係得香港人先識佢
大陸有少少人識台灣唔知
佢唔喺香港發行可以去邊
十幾年前已經玩情緒勒索
廣東歌廢咪唔鍾意聽囉
你地做娛樂產業
係你哋出嚟娛樂我地啲聽眾架
唔好講到好似我地老奉要聽你啲歌俾錢你賺先得架
成日情緒勒索做乜鳩
佢填比anlo 咪又係垃圾
住嘅地方唔同咗先係重點喎巴打,

如果佢住喺香港,填詞用字稍有不慎可能會惹上官非
相反而家住喺英國,就算啲歌最後唔俾喺香港上架,都最多只會咁樣,唔會惹上官非,相比之下心態已經不同,自由嘅心態對創作影響好大

相信以佢而家嘅事業基礎,繼續創作都係以興趣為主,並非為咗生計,所以喺邊度發行,甚至能否成功發行,對佢黎講真係未必咁重要,
創作嘅環境,空間,對心態嘅影響,先至更重要

我就係咁嘅意思
咁講真”那些年”嗰年真係hit wor
ok係我冇諗到呢一點
但係講真我好難相信佢而家係為興趣寫歌
有心寫嘅話唔會回塘回得咁犀利
咩請頒個世一給我 狠狠倒數
更加唔會幫mirror填詞
好似係日本人作曲
hit都好正常嘅
不過好多人都會覺得係因為歌詞
好能矯情.... 一次兩次都算,下下都咁就over咗,大佬人血饅頭唔係咁食
有人受奈佢唔何
愛國主義係流氓最後嘅避難所
可惜佢哋愛嗰個國過去現在未來都唔會存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞