黃偉文奪Chill Club年度填詞人 稱想念香港、走難會帶走廣東歌

50 回覆
48 Like 24 Dislike
ViuTV主辦的《Chill Club 推介榜年度推介22/23》頒獎典禮今晚舉行。年度填詞人由黃偉文(Wyman)奪得,是他連續第4年奪得該獎項。已移民英國的黃偉文稱「掛住」香港,希望香港的朋友用playlist(歌單)想念他,「因為你同我,一早已經喺廣東歌裏面」。他又指,如遇上火災或要走難時,會帶廣東歌走,「因為除咗呢樣之外,我覺得所有其他嘢都可以慢慢重新搵得返」。

黃偉文目前身在英國,大會今年將獎座空運給他,並安排曾與他合作的歌手拍片答謝黃偉文。

https://www.inmediahk.net/node/%E7%94%9F%E6%B4%BB/%E9%BB%83%E5%81%89%E6%96%87%E5%A5%AAchill-club%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E5%A1%AB%E8%A9%9E%E4%BA%BA-%E7%A8%B1%E6%83%B3%E5%BF%B5%E9%A6%99%E6%B8%AF%E3%80%81%E8%B5%B0%E9%9B%A3%E6%9C%83%E5%B8%B6%E8%B5%B0%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E6%AD%8C#google_vignette
黃偉文首先多謝在過去一年找他寫歌詞的監製及歌手,稱他們各自不同的年齡、資歷、生活態度和風格,提醒他寫歌詞的初心,「因為我覺得唔同嘅聲音都係值得被聽見,唔同生活態度、唔同生活題材,都係值得用流行歌嚟記低」。

他提到,每當有人問他遇上火災或走難會帶甚麼走,小時候的他會想帶一件心愛的物品走,長大後的他會想帶一個愛人走,而在現今的數碼時代,他可能會想帶一組密碼走,「不過今時今日如果你再問我,我諗我答案揀定咗,唔會再改㗎啦,如果要火燭或者走難,我諗我會帶廣東歌走,因為除咗呢樣之外,我覺得所有其他嘢都可以慢慢重新搵得返」。

移民英國的黃偉文稱「掛住」香港,每當想念香港和世界各地的朋友時,會以playlist(歌單)想念他們,他亦希望想念他的朋友可以用playlist來想念他,「因為你同我,一早已經喺廣東歌裏面」。

他又指,隨着千里而來的不單止有獎座,還有各種精神及感情的支持,「其實呢份溫暖呢,有時真係無咁容易帶住隨身走,但今日我再一次收到」。
原諒我 不想 再踏前
乘著老歌 躲進昨天
咁佢咪番嚟香港囉
扮乜撚俾人政治迫害
死gay佬係特別麻煩架啦
佢好明顯係唔想番嚟對住啲好似你咁嘅撚屌
而家喺英國 環境清幽啲 創作都舒適啲
呢樣又唔寫得
嗰樣又唔寫得
香港人太on9
一個根本冇受政治迫害嘅人
走去英國嘆世界然後扮下本土就有人受
原來佢走難會帶住廣東歌
唔怪得佢而家啲歌詞咁災難
D 5毛又霸鳩哂頭位
返嚟香港寫咩歌?我愛祖國?
佢怕乜, 要移民
作好多黃歌咩
作義勇軍進行曲嘅人有咩下場
而家香港仲有大把歌喎(雖然難聽)
唔好ff淨係可以寫奶共歌啦
你班黃絲豬反應慢姐
唔理解意思淨係照字面反駁?
咩照字面
你字面淨係話返嚟就要寫我愛祖國咋喎
我邊一句有照你呢個字面反駁
唔好唔記得
佢之前係話係歐洲做野
唔係香港攞唔到獎
家下解讀到佢俾人封殺唔番得香港會坐監咁on99
係英國寫咩歌
哦柯哦柯哦柯?
林夕講都未到你講喇屌
香港政治向左化,創作空間逐漸縮窄,咁講會唔會易明啲?
遇上火災或要走難時,會帶廣東歌走,「因為除咗呢樣之外,我覺得所有其他嘢都可以慢慢重新搵得返」。
同埋人地都無講受迫害,
剩係話如果遇上火災或要走難時,會帶走啲咩
個個講到佢賣慘咁
由頭到尾都知你係咁嘅意思
所以我咪話而家仲有好多正常歌
即係話雖然創作自由有收窄
但係未去到只可以作愛國歌嘅程度囉

我當你話呢一日遲早會嚟所以佢防範於未然喇
咁但係佢喺英國寫完啲歌咪又係喺香港出
如果香港出唔到嘅
佢個人喺英美澳紐定係南極洲都係出唔到架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞