基督教連登堂2024年5月12日主日崇拜:神反串

36 回覆
16 Like 5 Dislike
戴夫,點解咁講呢?主要原因係咩?
黎巴平安
之前講雅歌嘅時候你話句句都係串珠食字gag,本週做找數真漢子解釋其中一啲食字位。期待以後更多解釋。
普巴平安,收到了

今日非常非常非常之難得,去到大既中文既基督教書局,行左兩個幾鐘(辛苦晒佢地陪我),終於買左一堆解經書。
其中講雅歌既,我逐本攞晒落黎揭下先買,可惜冇咩邊幾本買得落手,冇記錯既話好似得天道果本勉強啱心水。

希望其他既書可以幫到大家
希望呢本同埋其他既書可以幫到大家
之前講緊學做愛人果期,有肢體講明叫我講其他野。
我估有可能要保護某某人免受傷害,所以咁直接要我聽到,所以我暫時都盡量唔會講有幾咁explicit。
上星期冇貨先拎返出黎講,都只係講到聖暗示。其實咁樣解經係有違雅歌既風格。如果某某人得醫治,就有得公開講。
當然係兩件事黎,但係都請求巴絲打為到某某人得醫治祈禱
黎巴平安,依家仲係有患難,但我知道主 會陪我行,我都為依件事 祈左禱 10年,但係環境都無改變,有時會心灰意冷
錫巴平安

我諗神會比我親身明白到你更多(求代禱)

環境唔變係正常架,我都係仍然諗起保羅既勸勉:

使徒行傳14:21-23
//21 兩人在那城裡傳福音,使相當多的人成為門徒,然後回到路司得、以哥念、安提阿,
22 堅定門徒的心,鼓勵他們持守信仰,又說:“我們進入神的王國,必須經歷許多患難。”
23 兩人在各教會為他們委任一些長老,禁食禱告之後就把他們交託給他們所信的主。//

14:22原文冇「說」字,「又」(and, 或譯「即係」)之後就係冒號。可以解做引住既說話就係堅定、鼓勵既內容。新約聖經有唔少地方有可能係直接引述聖詩歌詞,例如 腓立比書2章。可能「這話是可信的」講果D都係(利申:未詳細check)。可能 使徒行傳14:22 最尾果句都係(利申:未詳細check)。

係既話,「要入神既王國,經歷患難係必須」,歌仔都有得你唱啦。
呢D就係早期信仰群體既團契。團契=共同分享既野,就係患難入面堅忍,為左進入神既王國(唔係天堂)。

所以,繼續祈禱,係我唔好冇每日為你祈,我今日開始會每日為你祈禱,直到你係呢件事上進入神既王國,我地一齊行落去,所以唔好灰心
記得黎巴之前援引過某猶太釋經家,話當雅歌係甜故咁睇嘅人要落地獄 所以明白取材要審慎
冇錯呀普巴,係1-2世紀既Rabbi Aqiva,佢基本上令到反對雅歌列入正典既聲音消失晒,所以而家聖經就有卷絕妙至極既書。

解經係應該要解到大家有返第一代讀者既理解,佢地咁多聲對聲音係因為唔洗人教都知可以有幾甜,所以佢地解經可以直接講聖暗示。
但係而家好似呃緊D聽眾特登收埋可以有幾甜果part ,用個譯本蝦佢地唔識原文咁,我覺得咁樣唔係太妥當。
收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞