found dip想去日本升學

46 回覆
3 Like 18 Dislike
首先研究下係咪真係頂到日本職場
日文精通,最後通常都係幫日本人打工
頂唔順,讀來喺事業上無咩回報
嘥錢嘥時間
理論上係可以嘅,但有幾樣嘢要考慮:

1. 佢係真係想繼續讀書定玩玩下
2. 有冇能力去(學習,財政,自理,自律)
3. 有冇諗畢業之後留唔留低

日本留學算平,佢又仲後生,可以試錯,唔啱咪返嚟。

同時但我覺得連fd升Asso hd都升唔到,去一兩年日本我都唔覺得佢會考到日本TOP U,除非佢,我都唔知除非咩好

喺日本讀間無咁出名既大學,畢業之後留返喺日本定居都ok嘅,但之後會返香港就不了

如果你問佢十問九唔知既/到時再諗,又鳩流流既話就唔好比佢去住了
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和噁心
去到就比心機溝條日本妹
如何得到十個十一個乞米結論
同樣地你喺英國讀野雞返嚟 同喺日本讀野雞 有咩大分別
你可以話英語能力囉但大把人 不論香港定海外大學畢業
返到嚟香港 英文都係勁屎

只可以講 會有好多香港人唔習慣日本果種留學模式
歐美應該真係會易適應啲 但當然都係睇人
無計太多人讀唔成書,平時睇下動畫就話好鐘意日本文化,要去日本留學,九成都係去日本讀啲語言學校,返到黎香港又係柒下柒下
咁如果去完返嚟 本科畢業都無就真係晒心機
所以要問佢細佬 咩原因唔上HD/Asso
因為呢啲都係好基本
雖然學歷唔係大晒 但點都算係一種能力證明
同埋聽講係樓主想人去日本 而非佢本人想去
N3 只係好入門 就算考到N1 去到日本好大機會都係要再學過
讀完中學你都讀唔成書連5條2都冇
乜野供書教學義務都盡哂啦
仲要供件垃圾出國冇撚野呀?
咁反正都係垃圾ive仔咪由尻佢囉
細佬係咪毒撚黎?
菲律賓大學算啦
去讀書同溝日本妹結婚
根本就要由鳩佢啦
ive仔都叫有個hd
佢fd仔咋仲衰過毅進仔呀
去日本生活冇問題,但唔使旨意讀到咩好大學,
為左滿足個移民門檻就去馬
有能力冇太大壓力,有得去第個國家生活,體驗下一定係好事。
唔洗理上面乜乜柒柒升學路野雞唔野雞,人生path 呢樣野係你自己,冇人會知聽日事,反正你而家係香港都未諗好點行,去體驗左先算
你淨係識日文就可以係日本讀大學?
係 佢老婆係雷姆
屋企有錢又唔介意野雞大學可以去
但係你諗清楚點解要去
係咪非日本不可
歐美或澳洲d學校睇左未
日文N3同唔識冇乜分別
唔係留學專家分享自己經驗姐
我返黎搵工唔覺有優勢 反而係日本有優勢得多
但係一啲英系大學既同學返黎起碼有政府工兜底
當然唔係指ACO果種
同埋我唔係話日本唔好呀
如果鍾意日本既話去留學之後留底生活係非常建議
唔建議既只係讀完番香港或者是但搵個地方去留學浸咸水去日本浸姐
最緊要自己想點 想去就去
我係過來人 當年一畢業就過去 日文從0開始
語言學校>JLPT>EJU>大學>搵工
大學march 經濟科 又唔會話難唔難 係睇你有幾努力
不過最後都返左香港 我去個陣11算 返黎個陣5算
日本 香港都見過工(日資) 日本不停跌自己就真係見唔到將先返香港 但自問唔後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞