found dip想去日本升學

46 回覆
3 Like 18 Dislike
細佬中六grad
dse個位數 去咗讀FD日文 都有個n3
而家讀咗年話唔升返high dip/asso
想過日本讀一年語言學校再升當地大學
有冇過來人俾啲建議 驚有伏
從來只有聽人講去英國加拿大升學
差d既就番大陸讀
真係無聽過去日本升學
貪日本d咩?又唔係讀專科 讀完番黎咪又係做sales 地產
讀found dip 都已經證明唔係讀書材料 仲晒時間金錢去日本讀? 貪順便當去旅行咩?
只可以講日本唔係一個可以買學位既國家
再有錢都要真材實料先可以畢業
你想報一定會有人收
但如果喺香港連Found Dip上HD都炒
你自己考慮下自己去到日本讀唔讀得嚟
講緊你要用陌生既語言應付學業
伏就唔會伏 再廢既同學都有大學讀 睇咩大學姐
去到日本語學校老師會幫你搞架啦
不過最好係讀完留返係日本先建議去讀書
返黎香港同冇咩優勢得黎又難接受過番香港垃圾生活
18歲 除咗讀書 諗唔到俾佢做咩好
18歲讀唔成書就返工學手藝啦
仲供件垃圾去野雞浪費錢同時間
大撚把人由18歲開始做起啦 18歲仲撚細咩
如果唔係錢嘅問題,其實我唔建議去日本升學。我嚟日本留學係因為比歐美國家平,加上自己英文係0,但日文學咗一年左右就n1,覺得好唔嘥咗佢,就嚟咗日本。

首先唔理間大學係咩level先,多數都係得「國際学部」之類會有位收留學生,除非你嘅成績真係好好。但你都講到完讀FD升唔返HD,應該有啲抆水

加上日本嘅大學入學考試,同香港嘅有啲唔同。我當年都係打算去考工程系,但數學考嘅範圍同香港唔同,又要物理同埋化學(中學係讀Bio),一年係唔夠時間準備。所以我去咗讀IT專門學校
係唔升返而唔係升唔返 我一開始都睇錯
咁樣的話
條友喺日本有冇心機讀書都成問題啦
有冇諗過係你見識少?
你真係好自私
為左滿足自己鐘意日本而走去日本升學
有無諗過屋企人?投放咁多資源落你身上
稍為做過reseach 都知日本返來嘅,10個有11 個都係乞米,你仲點回饋比屋企人?
定你尊登唔想回饋比屋企人?
吉原
返黎香港同冇咩優勢得黎又難接受過番香港垃圾生活《呢點我諗去邊留學都一樣
點解要回饋屋企人 人生係自己架wo
想點就點架啦
咁你自己比錢讀書囉
攞錢個陣人生就大家嘅
收錢個陣人生就自己嘅
點解自己比 生個仔出黎就要負責架啦
冇人叫你生架wo
你自己大大聲話人生你架嘛
人生你父母架咩?
其實如果長遠係想日本住,襯讀書年齡去讀書再轉專門/大學係相對最穩既途徑,過左讀書年齡再去,件事會難十倍

當然日本生活有好有唔好
何太上連登呀?
唔花錢係自己仔女度,唔通花係你度呀?
返去煲湯幫何伯含撚啦你
Agree。後生真係乜都得。日本鐘意生鮮肝臟
人生係自己作主,但佢都要支援,因為係佢地嘅負責
中出唔洗代價呀?
唔可干涉我想做d咩 有咩問題
定係你想一世比原生家庭影響
人生係自己嘅就唔洗佢地負責呀?
起馬完成咗供書教學再講啦
點解要自己比錢
可以揾啲一級技能二級技能既野讀
之後考試過左就易啲有居留權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞