唔怪得邁亞密係美職榜首

113 回覆
152 Like 25 Dislike
北美聯賽盃都好似係friendly杯黎
疤狗將演藝足球傳入美國
fifa旗下6大足協:
亞洲足球協會(AFC)
非洲足球協會(CAF)
中北美洲及加勒比海足球協會(CONCACAF)
南美洲足球協會(CONMEBOL)
大洋洲足總有14個會員,但其中有3個不是FIFA成員。澳大利亞地理位置
歐洲足球協會(UEFA)

美斯贏個個係中北美洲及加勒比海足球協會(CONCACAF)旗下舉辦
贏左之後就直接入CONCACAF Champions Cup (北美ge歐聯) 16強
呢個係under fifa ge比賽
牙朗個個係阿拉伯足球聯合會(UAFA)舉辦
不受fifa管制/承認 下次衝出黎柒之前做下功課
球皇呀
根本呢隊賤種,咁多年嚟都受黑哨保護,
如果有球證幫手,佢哋根本冇可能拎咁多冠軍
分分鐘只係8強甚至16強料
無黑哨加持 你想球神點踢
條偽荷蘭迷次次都衝出嚟柒㗎啦
黑到,跌低咗被人踩到要食紅牌,由西甲黑到美職,厲害厲害
你都識講
因為阿拉伯足協唔係一個受fifa認可嘅足協
所以佢搞咩比賽都冇可能成為正式比賽
等於以前北歐足協搞嘅皇家聯賽盃都冇得計正式比賽
但係北歐圍內冇人會當佢係friendly級數

咁你自己諗下一個廿幾個國家嘅球會有份參賽
斷斷續續搞左40年
仲牽涉好多中東國家恩怨情仇嘅杯賽
競爭性大d

定係一個得3國球會有份參賽
搞得4年嘅杯競爭力同認受性大d
而且北美聯賽盃係墨超賽季前搞
一向食住美職嘅墨超根本好難全力應付

同埋球會賽事
Fifa冇將佢地分為friendly定係正式比賽
你頂多只可以講北美聯賽盃係由fifa管壇制
但fifa本身冇定性佢係友誼賽定係咩性質

就好似假如歐超聯成立左
都唔會由fifa管制一樣

Fifa只係會定性國家隊比賽嘅性質
就好似你地當年j到出血嘅歐洲南美冠軍盃
意大利vs阿根廷個場波
你地全部都以為係計世界排名積分時係計入正式比賽

但fifa就將佢當友誼賽嘅系數去計
疤狗早幾日見蝗馬黑左少少就衝晒出黎諗住淡化自己d惡行
點知咁快有回力鏢

係咩
睇過

Btw 98世界盃開始
我撐左荷蘭接近26年
應該耐過你奶美欺春袋好多

至少荷蘭呢一刻仲係我去旅行去得最多嘅國家 之後先係泰國
唔知你奶咁耐去過阿根廷未
係咁㗎啦 所以c朗隻飛機杯咪連transfer market都唔計囉
franchise形式對於商業發展比較穩定
同埋有salary cap可以製造比較公平嘅競爭
每隊都有機會
睇下nba 就算denver okc minnesota milwaukee呢d超級細市場都有機會發圍
歐洲足球就難好多了 全部都係金錢足球 唔係靠老細就靠heritage
多仔利華李城呢d細會逆襲 喺美國成日都會發生 雖然大市場都係有優勢 但個差距比歐洲足球細好多
鬼叫而家fifa獨大咩 你唔鋸呀? 去投訴囉
你睇清楚先
我段野講緊阿拉伯冠軍盃唔受fifa管
而北美聯賽盃受fifa管

但fifa冇定性球會級比賽嘅性質wo
同埋搞得耐就勁啲呀?
香港足總盃有49年歷史
傑志攞過7次今年又攞
結論:傑志現役前場主役祖連奴勁過阿朗
同埋你條柒頭又話唔認五大聯賽嘅 做咩而家又認?
條白卡荷蘭叻hang 撚晒機
點解messi贏左個得2個國家參賽嘅比賽就係重要獎盃 c朗贏左個12國參賽嘅就係飛機盃
https://lih.kg/AzsAprX

點解messi贏左個得2個國家參賽嘅比賽就係重要獎盃 c朗贏左個12國參賽嘅就係飛機盃
https://lih.kg/AzsAnuX

你又loop返呢個topic 邊個盃重要啲你自己都認咗 沙地飛機杯呢單嘢 你自己都認柒咗 而家你又重複返你之前講嘅嘢
意大利vs阿根廷
你條傻鳩話唔計唔計
聲大大話歐洲球隊幾勁幾勁

到世界盃
先後贏左荷蘭,克羅地亞,法國而拎世界盃就真係J到出血喇
你條傻鳩吠足2年原來重吠緊嗰場波計唔計分
世界盃計唔計呀傻鳩荷蘭叻
#95 先啱 佢老母自己講完都認埋柒 而家又拎返出嚟講
屌你老母咁都無12碼想點撚樣
https://lih.kg/CcxesOX

而家講緊佢隊荷蘭同阿根廷都係黑哨 兩隊邊隊最尾贏到冠軍都係黑返嚟

之前都幾肯定條友揸白卡
可能以為改左user 名唔認得佢條傻鳩
毫無邏輯,不斷反駁返自己講嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞