【低調筍工】政府請園境師月薪6萬起 全港得300人註冊

137 回覆
4 Like 99 Dislike
依家唔洗0.0x%
得三萬人左右考
Medic加咗極多位
當收得一半尖子都三百幾人(其他當考IB GCEAL入啦)
Top 1% 左右就入到
睇落好似過五關斬六將咁,不了
好多唔係做landscape 嘅喺到鳩up
只要將大量設計經驗入曬落ai. 再入環境數據,
然後出黎既結果人手再調整下。

2萬蚊人工就搞得掂,
呢d 等死既行業
會唔會係私人工低到痴晒線呀?
港大醫科(mbbs)只有唔夠一半位係畀考dse嘅香港學生入
其他位小部分畀second degree, 大部分係畀有錢仔做後門入
最慘係班普通學生以為自己做唔到醫生係因為唔夠努力甚至係冇天份
其實係佢哋玩緊一位完全唔公平嘅遊戲
講開又講 園境師教育 最好教一教結構
見過好多園境師出黎 諗野完全跳過基本結構邏輯
畫出黎大而無度 全部識飄
唔考慮結構對於方案的視覺影響
私人:3萬5請到既人點解要俾6萬?
係出面低人工姐
行內人都冇人肯讀啦
BS 入到EMSD 做呀sir都唔知幾爽

連登啲IVE仔有幾多個入到 仲停留更係做19 sub 仔日日被人屌更老母
出面人工唔低,但普遍仲處於鬼佬飯香嘅觀念,寧願請個菲律賓園境師都唔請本地人
請既 海外園境師 係咪通常有創意過本地/攞曬奬?
本地園境師 有咩優勢?
人少先咁高薪,咪以為好荀
成個豬頭咁衝入去,真係唔方唔荀
新仔讀完出到黎做,
做幾多大project都係落大佬個名,
邊有自己份
會計師=計下加減乘除 中學生都識做
醫生=豬肉佬

都係連登冷氣軍師最值錢
創意審美依d就好主觀嘅

優勢就係面皮夠厚,當年有幸幫手交接長沙灣喜字頭嗰堆樓,佢老母夠膽種棵樹係平台係唔使落泥嘅棵樹仲要係痴住會所玻璃d雞蛋花全部有蟲都都敢收貨,垂榕種係陰位落曬葉條撚屌菲律賓園境師夠膽講嗰個係唔係好適合,但未死嘅,房協又收佢貨喎,真係大開眼界
呢d判出去 唔洗長養一件園境師呀
我都想講,第一關都已經走左99%既人啦

下次不如話太空人係月薪百萬既低調筍工
呢啲通常背後有故仔
分分鐘個園境師都係硬食
種樹苗呢一行
我唔敢講話黑 不過有啲......
唉 唔講了
講到尾咪又係入到政府先爽
咁同la有乜分別
緊係硬食啦,收咁多,所以我都只係話佢面皮夠厚

黑就緊嘅啦
我地連登師唔駛考牌,fg已經50k
轉一次工已經多你60k有多
仲有美國總統

一年得幾個人in
成日聽到啲樹藝師見到園境師畫出嚟嘅嘢之後都屌哂鬼
唔明香港點解樹藝師又要識design又要識plant bio但要under 園境師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞