【低調筍工】政府請園境師月薪6萬起 全港得300人註冊

137 回覆
4 Like 99 Dislike
BS 好好多
荀工
行頭窄到仆街,重要香港有撚landscape咩,乜鳩都俾人ban
唔好推人入火坑
Landscape有野撈主要有政府jobs
+ 私人推GFA 用

其實都係好多單野樓嘅landscape都係則師主導

香港邊有咁多大花園比landscape佬搞
數到嘅projects 寥寥可數
9年應該計埋4年大學1-2年master 🤔

人數92咋
邊個夠佢勁
RLA 有234人
大佬

9年經驗加專業資格六萬都叫痴線

會唔會係私人市場痴線多啲呀

係咪想全香港一萬人工就最好

啲醫生9年經分分鐘搵緊十倍人工啦
連登仔唔洗有牌,每次轉下工+50%
畢業5年未夠30歲就80k啦,都唔知葡萄人地d乜
園境師
完境屍
九年佢計埋讀書

4年UG
1年MA
做多四年野 考到牌
順手政府開位入到去 就 六萬

算係咁啦
你4年考到牌再加撞正政府開位再加你一take in到就係
同埋私人工既LA唔係諗咁輕鬆
好似如果係civil job
工程影響到樹物植物要理,打風落雨冧樹又要交report
又要應付政府唔同部門要求
呢個又要呢款樹,果個又話d樹太高太低影響路人同車
新界又要用d圍村佬傾,又話風水樹風水林又剩
甚至d公園,行人路邊d圍欄用邊款,咩物料都要夾
所以私人工出咁高人工唔係冇原因

至於入政府就好做啦,鳩Up下,個波射返出去又一日
Urbis ACLA 果啲真係搵鬼做
荀你老母咩 又呃鳩人入行
先唔講得hku 同 thei 有得讀
degree fresh grad 入行見過最低得12k
仲要日撚日ot 到2046 兼冇任何補水
成個月星期六日都要返 冇放過假

都算
要考牌一定要讀master degree
又係得hku 有得讀 (當然係可以讀外國既master degree)
然後儲兩年local peoject 既經歷
跟住考牌又要考n 咁多樣野
筆試過完 仲要面試board
你一個唔好彩 個board 入面有條友唔鍾意你
你就食得屎 特登刁難你
咁就恭喜你 下年要考過筆試 再面試過

不過真既 只要有料
考到牌基本上就上岸
見過有啲叻仔 master 直接出黎做3年已經考到牌
再即刻入埋政府做

另外 咪撚讀thei 個landscape course
到今時今日HKILA都仲未認佢地個課程係有資格做member+考牌
HKILA 到今時今日都未認證佢地個course 架
所以係未有資格考牌+做member
曬鳩氣,真係請人地都係請外國有經驗嗰班,香港無人脈嗰班讀完入唔到政府就玩完
得罪講句你拎醫生黎比
IVE仔10分都入到行 無限量供應
同班 全港top0.x%既尖子比
Building services一向唔差
大把富家子弟經後門入醫科你唔知姐
DSE狀元佔醫科生一半都唔夠
最慘係嗰班想做醫生嘅平民學生
大把10分料既人行後門入啦大佬

咁多尖子咩

有冇教學
你都識講富家子弟 人地老豆老母身家多過你打一世錢既工 仲係到計乜春九年搵5萬
一係你就DSE 頭0.0x% 一係你老豆老母身家全港頭1%
兩樣都係尾果20% 就拎人黎比
得罪講句連登最多人做就係工程同IT 根本個個想入行就入到
兩科啲人都講到點懷才不遇
依家做工程都叫搵到少少錢
有咩方法可以幫10分料(甚至20分其實都可以)
後門可以入到hku medic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞