雷軍:看完北京車展很絕望 狠批同行「全靠矇」 「中國車圈的捲是同質化捲」

57 回覆
64 Like 6 Dislike
佢揾soundbite sell佢架車姐大陸電動車一片血海仲要撼個頭埋去搞
環境撚 見唔到
環保撚
自膠
大家都不用科研
別人出什麼就抄什麼
只比單價成本

這不就是中國雄起之法嗎!?
這幾十年來都是走來的
完全睇唔明呢片野講咩
係咪我對中文既認知有問題?

利申有博士學位
問題係成個market 得byd 最多加埋 aion係叫賣得平

三傻d車唔平嫁
好難避因為有好多都係外國brand但中國製造
緊係同質化啦,間間廠都係買寧德電池。
其實中国製造 係一個意識形態嘅鳩誤嚟
其實外國商家 奢侈品或高科技電子產品,材料全部從外國入口到中国廠,在廠內只係做裝嵌,中国只係出人頭,賺嘅只係人頭費
例如:iPhone ,Made in China
成部iPhone 都在中国境內研發?用中国材料 同技術?
富士康 只係出人頭嚟做裝嵌而已,撚閪叫做Made in China
真真正正嘅Made in China,淘寶內所有嘢才叫Made in China 嘅產品,大多都係副廠(山寨廠),呢啲咪又平又挑戰生命嘅產品
雷軍食屎吧 鬼佬明明睇完嚇到瀨屎
Ccptoy 係另一個post打晒j架喎
電車唔識睇
但睇過d 大陸電競mon 既評測
睇到我眼都突埋
原來d 產品咁都可以拎出街賣
全靠矇,矇是咩意思?欺騙?
好多香港人鍾意用新野
買車/iphone/hifi都係久唔久就要換新
所以啱晒呢類型既國貨
亦都係因為有呢班人買 國貨先有市場
我都唔係好明 apple 唔玩佢都仲敢出
最緊要面,其他唔重要
其實好on9
accessory嘅嘢,買中国嘢的確幾好選擇
例如:手機殼、衫褲鞋襪、figure、膠飲管……等等
呢啲用一排就抌 就無所謂
電子嘢,咪搞

如果係真雷軍話
咁幾好笑
香港睇youtube
d車界KOL係咁話中国車幾好幾正幾多款

咁小米老闆摑晒佢地幾巴掌
咪係,都唔撚知乜撚嘢矇同埋卷
你自己未又係整垃圾
屌米呢d一味靠抄既牌子憑咩話人
平$400 wor, 挑戰生命都值啦~

利申:成日上大陸玩,條命同時間都唔值錢
正想咁講。我完全唔知佢講緊乜,睇唔明。
個個字都識,加埋就唔知噏緊乜
就連小米發布的智慧助理「小愛同學」都將小米SU7辨別為保時捷,更不時被酸「米時捷」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞