蔡若蓮:香港生活成本高,需為"海外"學生提供更多宿舍和支援

140 回覆
8 Like 223 Dislike
重有好多人納稅, 靠政府工公營工自己人納稅內循環
夜晚靜到,仲揸車搵食,遲啲連貨都冇得送
你個仔喺地府需要多D支援,另一個快D落去陪佢
其實你心態係咪仲停留喺97前嘅香港?
你話佢同香港學生冇仇我都唔信
你嗰度靜啫,我呢邊旺
下,生仔同支援有咩關係?我本人又真係幾窮,所以咪應該畀多啲支援囉。老老實實,你係咪專登講啲九唔搭八嘅野都挑起人嘅情緒?
你見鬼
老貓無謂同呢啲人嘈啦,人地明顯就係想搵人鬧交,唔係真心想討論
老貓係咪駁唔到
若蓮喪子呀若蓮喪子
好心佢打理下個仔個墳同做多d法事算把啦
你啲公務員,咪即係變相綜援,不過一個錢多一個錢少,公務員要係咁椅返工打卡

全部都係食政府

一冇人投地就可以即刻收皮
香港人係奴隸級別
交稅養長官同新香港人
然後仲要屌鳩你地態度差
得你啲窮撚佔少數, 大部分學生都係有錢嘅,小學生中學生都用iPhone, 本地00後都係事業有成嘅70-80後生嘅, 政府重會唔會關注少部分本地窮人

係都祖國同胞啦,未來專才將來香港棟樑
本地學生大個仔容易靠bno飛咗去
經歷過2019政府見香港學生太叛逆,自然放棄香港學生,想多利用大陸尖子來港留學畢業留港工作, 大陸學生見香港工作人工高留港消費, 都係外勞建港又可以換血
會唔會關注 同 應唔應該支援 係兩個概念黎。我話「你過馬路應該睇燈」而你冇睇,咁係咪代表我呢個「應該」喺邏輯上invalid? 唔係呀嘛。所以你個回應完全對應唔到我嘅論點囉好冇你起碼都同我講「窮L太少,支援佢地成本效益好低,不如攞去奧妙之處」咁先叫valid嘛
海外定國內?
我表達得唔好,意思係咁 窮人少去支援佢哋效益低
唉😮‍💨見依家啲學生真係好有米 用iPhone
放假勁多一家大細家庭樂睇落好似本地人, 人行路一字排開阻人
香港地本身貧富懸殊勁高,有錢嗰班比人錯覺香港人有錢,窮嗰班少蒲頭政府忽略咗佢哋
又搶錢打劫
唔係係香港堆大學排名好高,排名高大把人讀,自然有比得起錢人讀
為左虐待加強港燦痛苦取悅支那狗
咁樣唔合乎心水
格硬打劫你啲錢送比十等賤窮
一尊打殘變十等
十等垃圾變做一尊
准許可以做兼職
資助班黑腸
黑人鍾意大屎忽
港女邊有?
黎到無鬼妹食唯有將就食港女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞