有冇人試過因為準時返工得罪人

212 回覆
1787 Like 18 Dislike
我冇公司鎖匙,平時開閘係阿頭或其他老一輩同事鎖匙開
星期六公司只係我+惡毒清潔阿嬸兩個返
平時我會預早十分鐘買定早餐返去食住等開工
全公司都知我有咁習慣

但惡毒清潔阿嬸係例遲既,平均每日遲到10-20分鐘
但得佢有鎖匙,我冇鎖匙入去打卡會變咗連我都遲到
唯有問隔離部門借鎖匙

隔離部門個姐姐好好人,畀我喺佢哋果邊打卡仲收留我食早餐(兩邊卡鐘相通)
等我食完早餐仲借埋我部門條鎖匙畀我開門
然後過到嚟見工清潔阿嬸返咗

佢話我陷害佢過去搵人開門,等其他人知道佢遲到
我冇理佢繼續做自己嘢(趕住執嘢開舖)
佢仲要喺我側邊講咗30分鐘啲有骨既說話
又係咁老屈我害佢,連隔離阿頭都忍唔住出聲話佢
連隔離阿頭都幫出聲話我淨係打卡、食早餐,冇講過阿嬸任何壞話,叫佢自己遲到就唔好瓜瓜嘈
佢見激嬲埋人哋阿頭先收聲
準時返工得罪人
見人遲到勿早晨
直接屌柒返工最忌忍忍讓讓
啲老嘢好撚老土
根本無人care阿嬸你遲唔遲
嘈30分鐘不如死去洗多格廁所
老seafood心態唔駛理xd
你同佢講 。。有guts就投訴, 唔係就收

返工總會遇到太多各式各樣的𨶙樣
你好野喎,一個掃地阿姐都驚,驚得罪左佢以後唔幫你掃你個位啊?開口屌柒佢啦
佢自己遲到冇人理啦
係冇人開門會累埋我遲到
樓主EQ都幾高,俾我可能一早吊7佢
啊姐都惡過你啊
其它部門有傳染病所以要隔離?

隔離同隔籬唔撚識分?

拍枱屌鳩佢老母
忍一時激親自己
完全唔明點解好多清潔都可以好撚惡
我忙緊做正經嘢咋
本身我哋成個部門都杯葛緊佢啦
佢阻住我執場開舖先係問題
佢鳩噏果啲我哋已經決定齊齊無視佢唔理佢
本身已經兩日冇人同佢講嘢
佢講咁多都係想我回應佢啫,繼續已讀不回咪算
清潔都惡過你......
大大聲屌柒佢啦 叫佢唔鍾意就辭職
咁佢冇準時打卡都一定知佢遲到架啦
咁依家咪最好既方法
你冇遲
佢繼續遲

我唔明點解佢要你等埋佢
打卡都係顯示佢遲
一路執嘢一路打文件
邊有空閒同佢潑婦鬧街
本身我喺隔離大廈返嚟已經少咗十分鐘時間執場
屌 佢阻住你做正經野都鵪鶉咁唔敢出聲
扮乜鳩杯葛
同個清潔啊嬸嘈無任何利益 有撚意思咩 唔係下下同人嘈先有叫型架 仲細咩
咁佢又唔算阻
只係我做緊嘢佢喺旁邊鳩噏咗30分鐘
我擰轉繼續做唔聽,佢繼續行埋我耳邊繼續講
好人好者點會唔準時返工
咁成熟就唔好上連登分享啦將尼件事post上連登會令到件事有意思咩
一個係翻工對罵 一個係分享討論
點比較
唔撚care就唔會放係心上收工落出黎講啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞