「全球最大吸塵器」冰島啟用 成全球暖化剋星

138 回覆
269 Like 8 Dislike
冰島人少 地熱能free energy用唔哂先可以咁做
呢部機放上火星吸二氧化碳有冇用
不過好似冇講會分解返D氧分子出黎
Google 完話得不丹做到負排放
而且好似話係靠森林
Carbon capture 從來都唔難,吸完點處理放喺邊先難,喺全球最乾淨嘅地方搞吸碳實際都係想吸錢姐
癡撚線,亂咁搞。一陣變咗The Colony (2013)呢套戲咁就知死
最主要係加熱到100度果下食電姐
睇下之後幾十年成本控制有D咩突破
可能過多100年 迫D大排放工廠要起埋DAC
有撚用咩
中國排放>>>>>>>吸塵機吸收
人地幾食電都係地熱
喺環保撚角度可再生=all
冰島用地熱多,姐係本身都無咩炭排放,
咁起個吸塵機在冰島吸邊度黎嘅co2?

點解唔直接裝在世界工廠煙通?
用咩能源驅動運作㗎
二氧化碳地下礦化會唔會可以用得返?
美國人均排放高過中國
如果有方法中和晒所有呢啲嘢,咁班環保組織仲邊有生意做
仲要連供電都係再生能源,冇得屌佢浪費電
高級黑
附近啲植物會唔會光合作用唔到而死晒
但係個問題係

起喺冰島本身就效用唔大 因為人少 工業污染問題相對低
即係佢用多100%嘅電 但係做緊30%嘅成效

而啲能源應該可以更有效咁利用

仲未講佢過濾完產生嘅廢物又要搵地方處理
然後又佢用電問題 個技術又起唔到喺第度

成件事勁太陽能電筒同大白象工程feel
但認真想問下,maintenenace fee邊到黎?
即係去無人島開空氣清新機
曾經諗過
整部機大里吸收 CO2 咪搞掂溫室效應囉
收到wind全部螺絲都來自中國,所以沒有我們中國,這只是一堆爛鐵
係空氣最清新既地方開空氣清新機,個效能可以幾大?
咁第一依家係做緊Pilot test啦, 技術未成熟。
二黎冰島都會有其他炭排放。
咪撚搞咁多嘢啦自以為幫到個環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞