「全球最大吸塵器」冰島啟用 成全球暖化剋星

138 回覆
269 Like 8 Dislike
〔財經頻道/綜合報導〕瑞士公司「Climeworks」宣布,已在週三(8日)於冰島啟用了目前全球最大的DAC工廠「Mammoth」,其效能比2021年開始營運的首個工廠Orca還要高出10倍,該工廠被譽為「世界上最大的吸塵器」,因其可從空氣中吸走二氧化碳,減緩全球暖化問題。

瑞士公司「Climeworks」宣布,已在週三(8日)於冰島啟用了目前全球最大的DAC工廠「Mammoth」。圖為Mammoth工廠的電腦合成圖。(路透)

DAC是「直接空氣捕獲技術」(Direct Air Capture)的簡寫,原理是使用機器或是化學物質吸收空氣裡的二氧化碳,與鹼性的化學吸附劑結合。當吸附劑飽和時,將其加熱至100℃以釋放純二氧化碳,然後儲存在地底下加以礦化。
Climeworks就是從事DAC產業的公司之一,它們已在2021年於冰島開設首個DAC商業設施Orca,該廠每年可捕獲4000噸二氧化碳,而最新開業的Mammoth是從2022年6月開始建造,每年可捕獲36000噸二氧化碳,成為全球最大DAC工廠。
Mammoth將會有72個「收集容器」用來從空氣中捕獲碳,現在已經有12個到位,在未來幾個月還會有更多上線,預計2024年底全面完工。
雖然Climeworks位於冰島的DAC工廠是能源密集產業,不過是交由冰島的可再生地熱發電廠來供電。
DAC等技術仍存在爭議,批評者認為此成本昂貴、耗能,且未經大規模驗證,還有人質疑這將導致企業不會專注在減少排放上。
Climeworks沒有詳細說明Mammoth工廠的每噸捕獲成本,但表示每噸成本接近1000美元,目前正尋求把DAC技術的成本,在2030年降低至每噸400至600美元,2040年進一步降低到每噸200至350美元,2050年降到每噸100美元。
我地連登仔:我地開冷氣又可以較低兩度
夠香港走膠有用?
批評者認為此成本昂貴、耗能,且未經大規模驗證,還有人質疑這將導致企業不會專注在減少排放上。

係咪綠領行動成員
微塑膠
係兩回事嚟
聽講係用緊中國技術,中國真係屈機
做咩唔直接去工廠支煙通做
大氣嘅二氧化碳含量咁低
成本一定高㗎喎
拎個位去種樹好過啦
笑死
計到成個proj唔洗成本,無carbon footprint 咁。

電從何來
開機生產二氧化碳可能多過吸收
聽講
邊個技術啊?
佔咗人哋成個project 幾多%
笑撚左,你太環保,所以環保撚少左生意做

引來環保撚質疑
即刻開大啲個冷氣先
咪講咗係地熱發電囉
呢間工廠運作會唔會用電?
用咁多電要燒幾多石油同製造幾多溫室氣體?
部機有冇用膠?
用電吸碳
仲要儲存啲二養化碳,所以會起係地底本身有石油嘅地方,放返落原位。
所以係冰島, 冰島純用地熱, 無化石燃料問題
同有d公司開檔野攞cashflow冇分別
咁點解你仲喺到既?
成班盲屌撚唔識架
如果單嘢係真,你覺得事前有冇計過度過幾時開始會“回本”

係得香港人先唔知工程有幾多嘢assess咗先做,從而睇小工程呢一行

雖然無可否認香港版本嘅工程完全唔係嗰回事
iphone終結者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞