銀行收水|大型銀行突叫停內地客按揭申請

185 回覆
168 Like 2 Dislike
係,銀行俾左尾數俾發展商
人地估完計埋數咪唔接按囉
樓好傻姐 連銀行都傻?
銀行唔傻點會成手銀主
外判測量師估錯價有咩報果?
又唔使賠錢俾銀行
而且唱好樓市公司都多D買賣job做
銀行班mortgage sale打工咋
估足跟正守則開到單有錢收
銀行輸錢關佢咩事
反正估錯價都唔關佢事
之前內地有新聞話有錢佬為求甩手賣樓 會透過agent搵班肯願意犧牲社會信用既底下階層做媒

有錢佬會出多舊首期加佣金 agent就幫班媒做入息證明 呃銀行貸款

有錢佬收足數後就潤錢走
媒就收佣金 之後棄供俾銀行收翻層樓

咁就變咗銀行係最大風險既party

而家就睇下香港銀行會唔會為左賺些少錢而入火坑
如果件支那媒係香港走銀行數
直頭唔怕失去支那信用分數
係因為上半年既target已經爆左,做唔切。
行外人又係到9up🤣
真係有錢個班大陸人已經走得7788去曬外國
而家嗰班都係小中產 落嚟真係完全窮遊
Bakehouse蛋撻都唔敢買多個

所以大家要full pay買樓
直接full pay走咗筆錢先啦仲按揭
所以惡罪之源就係發展商玩法律罅
香港政府同地產商有勾結唔立法

結果銀行後知後覺,自己食晒
再拉埋小市民陪葬
金管局緊接公布放寬住宅按揭成數,$3,000萬或以下物業最高承造70%按揭,$3,000萬以上至$3,500萬物業,按揭成數上限60%至70%,貸款上限$2,100萬;$3,500萬以上物業,最高按揭成數60%。

70%
發展商睇住食
新樓樓價基本上係發展商up
否則觀塘、黃竹坑、長沙灣3年前根本賣唔到咁貴
買家都上唔到會
斷左供仲可以出回贈?
其實點呃?
個客比首期, 銀行按揭過比律師樓, 再過比地慘
人走左, 層樓又攞唔走, 斷供就收樓, 首期都無埋
係既話早排就唔使咁多新樓估唔足價啦

唔見左傻好了
撤辣威唔夠兩個月就收皮, 同開關大陽春一樣
因為班傻閪唔係即供
基本上發展商同測量師同銀行傾好晒新樓樓價
新樓去銀行一定估足上到會
有班傻閪幾年後樓價跌左先做mortgage先上唔到會
成件事係發展商散貨
搵支那人做媒
最大原因係方便走數
而且冇左辣招稅
呢招成本好低
甚至抬高市價簽合約
發展商收到銀行數就已經贏左
件媒拆幾多唔係重點
大陸玩得既招, 香港早30年都玩左啦
本來政府立法堵塞漏洞
但係一班黃屍黑暴就搞暴動

《2019年逃犯及刑事事宜相互法律協助法例(修訂)條例草案》,民間及媒體報導俗稱「逃犯條例」、「引渡條例」、「送中條例」等,是香港特別行政區政府提交香港立法會審議的一法律草案,以向中國內地、澳門和臺灣等司法管轄區移交嫌疑人和進行法律協助。本條例的修訂是反對逃犯條例修訂草案運動爆發的導火線。
呢啲樓好同班AA唔會同你講架啦 總之買樓就一定升
之前十年由大陸落嚟嘅熱錢同埋香港人本身搵到,炒貴晒啲樓,去到依家甘肅省開放自由行都吹奏

你有冇趁低吸納啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞