有冇巴打屙完夜尿之後會有機會瞓唔返

44 回覆
10 Like 1 Dislike
如題,小弟今年二十初。當11至1點瞓覺,大約5-6點或者半夜時間起身屙夜尿,之後會有機會瞓唔返。之前試過睇公立醫院泌尿科專科,個醫生開左一種藥叫OXYBUTYNIN HCL TABLET 5 MG,初初食係幾有用,但都係會有屙夜尿同埋屙完夜尿瞓唔返嘅問題。有冇巴打有類似既問題?之前試過唔同方法,發現斷食有用,但係沒理由唔食野咁耐架。吃過Supplement,發現都係沒咩用,例如: iherb 有助改善前列線健康既產品。
我夜晚十二點瞓嘅話,咪要下晝四點食晚飯?
瞓之前2個鐘唔好飲水
Or
放工之後做d運動流勁多汗
包你點飲都無尿
認真post黎。好難,因為要食夜晚個餐,有試過唔食晚餐,同瞓覺前少飲水,有用。
多數心理問題
唔關泌尿事
你越驚瞓唔返就越瞓唔返
有瞓之前2個鐘唔好飲水,都係會自動半夜起身屙夜尿
如果長期係咁,身體習慣左,點搞呀。巴打,有冇啲咩建議咁,Thanks you!
係,但咁樣咪食唔到老母煮既飯
打得飛機多定食煙定食重油鹽多
噤後生要屙夜尿個腎好大機會有問題
注意好
之前去公立用超聲波check過,同埋有去私家化驗所x-ray,個腎沒問題。不過,巴打講得啱,要注意吓。
認真, 慢慢build up返信心
後生細仔無病點會尿頻, 你瞓前兩個鐘唔飲水應該唔會半夜醒
多謝巴打既祝福先。
咁多唔多尿? 定心癮?
有時唔理佢一陣就唔急
我訓前飲一大大杯 第二朝起身都係屙好小尿
都多尿,少既話都瞓到。心理自問沒咩問題,主要係現家個身體會默認左瞓到5-6個鐘左右起身屙尿
咁有冇巴打打完J之後瞓唔返?
心理問題,可能壓力太大

我有經驗,初發焦慮症

試下買個尿壺,係自己房屙,唔使行
最近兩三年係咁,總之一醒就要隔3-4個鐘先瞓得返,家下靠食安眠藥先可以一覺瞓天光
半夜起身千祈唔好睇手機睇鐘
香港啲屋咁細,唔洗買個尿壺啦。同埋似係巴打講初發焦慮症,但偏向係自律神經失調。
自律神經失調就係焦慮症/抑鬱症/躁鬱症其中一個病徵

你驗血,驗身,乜都驗唔到

病徵有疑病,頭暈,心跳加速,呼吸唔順,腸胃不適

你已經有疑病,如果有埋其他就9成9係精神病

我係精神病專家
買個尿壺係醫心理,因為你疑病,一行去廁所就會驚,所以難訓返,依家唔使行會令你感低焦慮,試下又唔使錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞