猿人爭霸戰:猩凶帝國 劇透 討論區

55 回覆
5 Like 1 Dislike
全球累積超過21億票房《猿人爭霸戰》系列電影全新一章《猿人爭霸戰:猩凶帝國》為更壯闊浩瀚新世界揭開序幕,拓展更宏大世界觀,猿人與人類之間,誰配主宰地球?!在凱撒統治後的未來,猿人已成為優越物種,但人類卻倒退到原始狀態,每天都活在陰影之中。一位新的猿人領袖彼沙墨士凱撒 (Proximus Caesar)上場,這位暴君欲建立他的帝國,同時奴役其他部落及搜捕人類。年輕的猩猩諾亞Noa(奧雲提格 飾)質疑彼沙墨士凱撒的做法,認定猿人與人類可以和平共存並且變得更強大,因此諾亞與人類的新希望美兒Mae(菲雅艾倫 飾)一同踏上旅程,並將會左右猿類和人類的未來!《猿人爭霸戰:猩凶帝國》將於5月9日於大銀幕上映。

https://www.youtube.com/watch?v=-rkEX_dw_OA

https://www.youtube.com/watch?v=O6bdpNhOQMA
好似無咩聲氣
好似話好悶 未睇
我都星期六朝早先睇
有冇人睇左?
好多野都無交代
文戲多過打
想睇猩猩打交可以唔駛入場睇
祝馬騮戲票房仆直

第一集最好睇
唔好睇,建議skip

真心悶
頭一個鐘訓撚著左
我覺得第二集先去到高潮

呢個系列其實幾似異型

異型1: 劇情,恐怖氣氛,新鮮感
異型2: 動作,爽片

猿人爭霸戰1: 劇情
猿人爭霸戰2: 猩猩攻城,打得刺激過癮
異型3同猿人爭霸戰3都係開始唔好睇
真?前幾集都特登去戲院睇
買咗飛聽朝睇
好撚失望
今朝睇MX4D 差啲瞓著
一樣,悶到仆街,想佢講多d人類變到點
真心悶到訓著
猩猩版復仇故事,劇情上平平穩穩再溝啲planet of apes元素,睇得過但係唔係好好睇

不過我認為最大嘅問題係個標題係the kingdom of the planet of the apes,但係個kingdom 得嗰唔知有冇一千隻猩猩,又冇特別展示俾人睇咩個「帝國」係乜料,得嗰一句this is my kingdom,其他全部都係圍住個地下碉堡,同埋冇咗人類之後嘅城市廢墟,不如改名做the world of the planet of the apes 或者 the vault of the planet of the apes 好過

跟住個大佬新Caesar,除咗識好似舊Caesar咁一句apes together strong嚟畫大餅之外同舊Caesar一啲關係都冇,佢仲意聽羅馬史就以為佢會凱撒大帝有啲似,但係又一啲關係都冇(原本except 可能reference啲同凱撒大帝有關嘅熱愛征戰或者元老院刺殺都好,但係一啲都冇⋯),成個故事都係講佢幾想入個地下碉堡

不過,新Caesar 嘅講法其實幾有道理,做嘢手法又真係幾霸氣,結果一集就變免洗反派,不過同拉卡一樣係跌落水,應該有機會復活

人類嘅部分就好明顯吓,nova由頭到尾都講大話,明明係佢個美國中部某個碉堡出嚟偵察嘅就吹到全家俾人殺哂,個阿叔打算隻眼開隻眼閉就轉頭勒死埋人,最尾見諾亞都要偷掹槍

總之改名做「猿人爭霸戰:我好撚想入個碉堡」就啱啱好

都係覺得最舊版個最尾男人同女人坐喺馬上面見到個爛嘅嘅自由女神像最正
Nova 體能S+
但係要係

我覺得阿叔係想返去報串多過打算隻眼開隻眼閉
好悶呀
啫係又好似第3集咁款?
呢套劇情on9過特技狂人?
最on9係反派boss,對女主同諾亞鬼死咁好,完全冇feel,佢個手下仲奸過佢咁
第3集好睇好多
我都瞓左
悶到喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞