(突發,正視聽)見到有班打手開始人格謀殺鄧同學

56 回覆
173 Like 21 Dislike
見到而家班打手開始帶風向話鄧同學曾經問過人
有冇想3P

個重點根本完全錯哂

講真嗰句,
其實你地有冇睇過篇新聞?

案情講,
嗰陣時候所有人都一齊討論緊性話題
而且個官都話女事主清楚自己身處喺嗰個場合,
但明知道講緊性話題都依然配合行動
而且冇拒絕,
或者有任何不悅既expression
條女仲”自願”伸手配合活動

所以男同學先罪脫

如果你喺街邊問人你想唔想3P ,你梗係性騷擾啦
但嗰個場合係女事主由頭到尾都知道係講緊性呢樣嘢,
仲由始至終自願配合
明明所有人都係講緊呢啲嘢
點解淨係放大男同學呢一句?

另外,
個女人係單純去到活動完結先報警話俾人”非禮”
而唔係complain 鄧同學講呢個話題
令到自己俾人性騷擾

所以個男同學當下根本冇offend 到條女

所有嘢都係個女事主知道自己俾人非禮之後開始
玩psychologist預咗踩界問題,但好多回覆抽空咗個context怪就怪ocamp有依啲戇鳩game,搞手又唔set norms唔準問咸嘢

安全起見,建議下年所有Ocamp通宵玩大富翁
費事話我屈鳩你哋班打手

幾段新聞

A) 梁官表示X對被告講述性愛的話題感到不適,但X沒有拒絕借出手臂示範,亦沒有縮手或面露不悅。
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20240507/s00002/1715019320610/港大迎新營非禮案組爸罪脫-官-身分難辨

B) 梁官指,X在知悉被告談及色情話題下,但沒有拒絕伸出手臂讓對方作示範,亦沒有面露不悅,

https://www.i-cable.com/新聞資訊/224253/港大護理系ocamp非禮案-男學生罪脫-官-單靠背影

C)事主在知悉被告談及色情話題的情況下,自願伸出手臂讓對方作示範,最終裁定被告2項罪名不成立。
https://www.am730.com.hk/本地/港大護理系迎新營非禮案-法官指難單以背影辨認被告裁定罪脫/450470

D)至於另一項普通襲擊罪,梁官表示X對被告講述性愛的話題感到不適,但X沒有拒絕借出手臂示範,亦沒有縮手或面露不悅。梁官認為事件在短時間內發生,被告未必知道自己的行為不受歡迎,而X知悉被告談及性的話題,卻始終自願伸手示範

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240507/s00002/1715019320610
好提議
不如成個香港將男女分開啦屌
佢條問題係冇錯
但on 9囉
係八婆圈子入邊一傳,加鹽加醋
條柒頭變態,問埋d野傻下傻下
相信唔會有正常女仔會俾塊閪佢屌
唔通會聽到你問3p ,覺得你好型好特別即場訓低咩
諗野唔經大腦後果,點屌其他閪啊
今次柒咗下次學精啲喇,人地唔反枱唔代表你受歡迎,照照鏡啦
控方提出一條被告認哂案情都告唔入的控罪黎人格謀殺被告
大富翁都有機會肢體接觸,玩連登鋤dee啦,柄埋一角篤mon
事後越想越不對勁
一早玩大富翁咪好囉, 成班傻鳩青頭谷精上腦講淫嘢
彈出彈入既consent
搞清楚, 人地因peer pressure無反枱唔代表有consent
你都醒目啲呀, 亂摸人下次輪到你俾人告
又或者個女仔雖然明知道係講緊色情話題,
而且一開始可能真係俾個男同學offend 到,覺得唔舒服
不過只係完全冇反映喺塊面度
所以冇任何不悅既表情+ 唔拒絕+ 自願伸手出嚟

但無論點都好啦
個女仔一開始報警係因為”非禮”
而唔係報警話
喺一個討論色情話題嘅場合,
俾人用幾句說話性騷擾囉
廿歲仔女 血氣方剛
唔扑唔搞都幾難
條女俾條仔性騷擾都唔拒絕唔反抗係佢戇鳩,而家告唔入係佢抵死
條仔三唔識七同條女講淫嘢,而家俾人告咪抵撚死
條仔都唔係俾人告性騷擾

直程係話報警俾人告非禮

係嗰時嗰個場合,
大家都傾緊色情話題,
個女主角自稱唔舒服,又自願伸隻手出嚟做示範
同時間又冇表露任何不悅表情

連非禮都構成唔到嘅話
講兩句嘢係咪真係可以構成到性騷擾?
其實唔了解ocamp啲野都幾影響對案件既睇法
我自己開頭都打咗個突
心諗條仔問埋啲野咁sexual咁變態?
爬下文先知原來係咁玩開
咁而家咪告唔入囉,條仔執撚到啦,好人好者周鳩圍講淫嘢,學精啲下次唔好咁撚柒喇
呢種程度
淫野
你試下周圍問人有無扑過嘢玩3p囉,你小心啲添呀,下次輪到你俾人告
講真 打得甩已經好好彩
咪疊埋心水重新做人, 搵過返啲朋友囉
唔理佢真係有冇做過, 咁法庭都判咗無罪啦

佢又要出po賣慘, 諗住報仇搵人算帳?
仲學埋nathan啲衰嘢企跳
而家搞到反而有人唔信佢, 係自己攞嚟嫁喎
「至於另一項普通襲擊罪,梁官表示X對被告講述性愛的話題感到不適,但X沒有拒絕借出手臂示範,亦沒有縮手或面露不悅。梁官認為事件在短時間內發生,被告未必知道自己的行為不受歡迎,而X知悉被告談及性的話題,卻始終自願伸手示範。」

連個官都咁講最多咪話條仔戇鳩

啲新聞淨係喺成個活動抽一兩句出嚟講,
一定好有bias

明明成班人係傾緊特定話題 例如性
而唔係街邊撞到個人無啦啦同你講性呢樣嘢

有啲人覺得唔舒服,ok
但唔代表其他人講呢樣嘢有錯

佢哋可能只係認真講緊呢樣嘢
係你地慣撚咗玩ocamp要講淫嘢喳,成堆青頭谷精上腦
根本係壞習慣,年年都出事,應該全面收ocamp皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞