寧願返保險定冇工返?

69 回覆
0 Like 24 Dislike
呢排搵緊intern 有兩間細保險公司有invite我去interview 一間ipp 一間amg 自己本來冇打算做保險 但係驚搵唔到工 因為個cv好廢 諗緊去唔去in好 想問吓大家嘅意見
保險都好多瓣數, 係咪back office?

如果係,其實唔會爛CV
保險都唔錯的
Sales預左sell下自己老豆老母先
斷6親
點先算back office
兩間都好似係ifa 果類
真心想問佢地係保險公司黎咩?
其實做保險無問題,不過要過得到良心,確保賣得畀朋友就唔好變孤兒單,太多撚屌跟風入行,呃鳩親戚朋友買,過兩年唔做又無手尾
唔洗sell, 但係做d 仆街野, 專踢人保, 樣樣唔賠果班仆街
一定變孤兒單
agent: No
internal staff: Yes
計哂數同寫條款整個產品果班仆街d

定照住張單睇,有條款唔賠就唔賠果班仆街d?
佢果兩間真係保險公司黎咩?
嚟兩間應該ifa
都唔知樓主做mud9 ifa又當係保險公司
樓下果班又一齊屌保險公司
所以如果樓主搵唔到工
internal staff 我覺得可以見左再考慮試試
但agent/consultant 自僱就唔好浪費時間
你識跑數,做保險=發達
你唔識,去做M記啦
問題係兩間都樂似唔係保險公司
sorry唔係太熟 想問吓ifa同保險分別係咩?
保險公司分2種-一係AIA ,宏利果D,
另一種就係依D咩IPP AMG 依D叫經己公司,都係保險公司一種
但佢地主要賣AIA 宏利 XXX XXX 既保單 簡稱 BROKER
新手去依D公司會俾人CHUR到你仆街, 真正做一隻保險狗
去AIA 宏利果D 都會CHUR你, 因為上市公司所以都會CHUR到你仆街

有FD去過BROKER做, 半年到自殺死左, 可能個別原因唔關保險事

你讀咩科阿, 要搞唔掂要做保險? 保險係最難做既工黎
finance
IFA=BROKER
FINANCE 係出黎做D咩工? 我脫晒節
唔好玩喇, Broker點會係保險公司既一種

Broker同agent 都係中介人

Broker代表客, agent代表個selling party(呢度係保險公司)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞