飛馬全個 network 用 TP-link ,紅超人條底橫

60 回覆
58 Like 12 Dislike
唔奶過野都唔會識死, 基本上以前執親獲都係tplink
冇budget 到求其換隻 netgear 都一定穩定好多
想再好d 就flash 埋 ddwrt 或者 tomato
呢家就openwrt 小型企業咁樣用都慳唔少
大企業就唔駛講, 一定直接Ruckus
咁又唔係
庇護工場本身有funding
今日放工時間行黃金,靜到仆街
飛曱甴果然名不虛傳

利:礦潮唔出貨俾落訂用家就一直都叫佢飛曱甴

呢度有唔少人砌機list用飛曱甴網執,扮新手問呢張list得唔得,實情係宣傳埋個網站
之前係youtube睇到有人分析曬唔同網店嘅一萬蚊砌playlist
飛曱甴係砌得最唔平衡
已經有隻飛曱甴腐皮我
砌機好高科技咩
講真 一睇就知幫tp limk 賣廣告啦
佢家庭產品 已經唔多店 用asus 都冇咁嬲
商業仲用19 link
有unifi 唔用
擺到明為19 link 賣廣告
平少少就冇人記得啦
用TP-Link有咩問題知道自己要啲咩咪得

用得tplink都係為平架喇佢公司規模又唔算大

利申以前做Network engine,做過Cisco/Ruckus/Aruba/華為 WLAN
屋企都係用Tplink AXE75
Netgear都係唔穩定

之前有間小學Switch同AP都係用Netgear
成日無故斷

中小企買Ruskus unleashed咪得
中學雞肯做下少少功課都識砌啦
switch 呢啲low tech 嘢,netgear 好夠玩喇
wifi 就真係好撚麻煩,要夾太多嘢,剩係邊啲channel 用得已經夠玩好耐
通常都係1 6 11+頭四尾四

如果係學校呢啲用manual係最好

Office或者open area等ap自己merge好過
Tp link垃圾中學聽到依家但用咗好幾年都冇乜問題

係有時會慢慢少少(但唔知呢個係關Router事定係寬頻事)
用過TP-Link堆AP 熱到仆街
同埋network又唔穩定 周不時會上唔到WAN

最後換左ASUS就乜事都無
CPU Utilization-Router-Broadband都有關係
TPlink 問題係,軟件落後,硬件廢,好鐘意用 MIPS,好多都缺 FEM

又貴,如果用 TPlink, 不用你用支那宝 fast,同一間廠
192.168.1.1?
紅馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞