Fresh Grad幾多起薪係合理

346 回覆
8 Like 71 Dislike
絕不同意

你嘅起手人工已經嚴重影響之後嘅人工
好多工都係望住你上一份人工去開 而且面試從來都唔係講能力 係講包裝
15K
同意你話面試講包裝,但都要有返咁上下實力去上
非專科又唔講咩科好難幫到佢
認真答11k
如果係文職工我唔太了解
我第一份工都係做文職,見住身邊個朋友由初頭1X K人工做左接近10年冇轉行人工上左起碼有3,4倍,而當初同行嘅好多都聽聞轉行,我自己都兜轉轉過2,3次行,唔同人唔同能力唔同環境好難一概而論
但係咩類型文職先
FG乜9都唔識又幫唔到公司搵錢你覺得值幾多?
應該俾錢俾公司
“負薪實習”
Social science degree出身
出嚟做左一陣PR 頂唔順班老野嬲得滯考晒要考嘅牌
走左去做bank
我都係so sci
迷惘中 諗住搵份Office admin算
15k正常
幾年後都仲係15-18k就有啲問題
今時今日仲想有嘢係合理?
咩行業既pr?
同意呢樓,合理同實際唔同
btw 7年前見14k, 4~6年前應該上到15~16
再之後d 妹妹deedee 唔講人工了 不過預唔多得去邊

marketing / 濕鳩admin / 0技能文職應該再少D , 勞工處果d 再少D
前幾年fg入big4 都係得14.5k
pr真係濕鳩行業 返過intern入面係工時長人工低
fg如非走投無路都唔好掂pr marketing 廣告 agencies
如果係三大 hku 同 ust
普通收分bba應該係2xk
science/arts/soc sci呢啲乞食科都有18-20k median/mean
中大啲就業數據就冇點disclose
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞