梁榮武:「港人點解唔堂食?已到危急存亡關頭!」

244 回覆
13 Like 290 Dislike

天文台前台長林超英表示,去年全球溫室氣體濃度繼續增加,出現前所未見的海洋變暖和冰川退縮,而氣候模型亦無法解釋去年為何這麼熱,有科學家憂慮人類已踏入未知領域,現有知識範疇已無法解釋正發生的氣候事件。林超英又指,種種跡象顯示去年可能是氣候突變之年,香港仍有精英階層漠視氣候變化的巨大衝擊,普羅市民未來或要受本來可免之苦。

天文台前助理台長梁榮武表示,去年世紀暴雨和近年炎熱天氣均與氣候暖化有關,訊號「已經清楚到唔可以再清楚」,港人雖有認知,卻與行為不協調,「好多人仍然手抽住十盒、八盒外賣返屋企,用咁多即棄嘅東西,點解唔索性堂食?」

他認為,改變市民行為並不容易,政府推動減碳政策時須更強硬,「現時靠有心人去做,政策上強硬啲,立法好過自願性質」。他形容,氣候問題已到危急存亡的關頭,「(升溫)1.5度都破梗,2度都指日可待」,冀社會及時處理問題,「過咗關鍵位,科技就不能夠再解決到」。

綠色和平項目主任伍漢林建議,政府加強氣候教育,向學生和公眾解釋氣候變化原理和影響,而根據聯合國科學家推測,現時全球的減碳政策未夠進取,仍須投入更多資金;而港府發表的《氣候行動藍圖》亦不夠清晰,只有減碳大目標,欠缺細項目標,令社會難以監察減碳進度。他建議政府清楚交代減碳的細項目標,並加強公眾教育,推出更進取的氣候政策。
中华民族到了最危险的时候~~~~
無位囉屌你老母
你動態清零嗰時唔講?而家啲人好驚接觸公眾,又驚有病毒。叫外賣返屋企舒舒服服食,又要同你交代啊
點解嗰時你唔屌柒習近平嘅動態清零啊?
唔比買外賣應該排成個鐘都未入到去食
不如發文叫打緊扙果4個國家 為地球停戰
點解講埋堂食要受氣

又要限時食
唔鍾意搭枱唔撚得?
我就係中意用即棄 衛生好多 吹牙
無錢啊屌你老母
叫業主減租
餐廳就租到間大鋪有位坐啦
港人點解要食飯?已到危急存亡關頭!
屌你老母 講撚到一個香港可以改變全球氣候
返工得一個鐘lunch食飯 來回都冇左3個字
仲要等位等上野食 嗌外賣送到門口爽yy
膠係石油副產品 唔停石油點解決到個問題
佢應該講港人點解唔行路?
咁閪咁貴你叫我堂食?
點解唔係維園搞呢D活動? 又唔洗開燈同開冷氣
家居垃圾同工業垃圾影響同個量都差十萬八千里
唔係真心想講氣侯變化係因為啲市民外賣用膠下話

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞