點解越南人同香港人咁似樣....?

263 回覆
70 Like 316 Dislike
日文真係有漢字喎
你做咩啫

意思唔同但都係個堆字
時代演變文字都有汰舊換新
廟細燈籠大
越南妹好多都好靚咁
其實中國南邊都係去到南北朝先開始慢慢發展
去到晚唐時期先開始變中心
之前一直都係河洛、關中、河北呢啲北方地區重點發展
操可證越王勾錢是你祖先
南亞語系同壯侗差好遠嗰喎,更何況非漢源底層其實唔係好多。
越粵相通
明就明🫶🏻💛

香港人
其實本嘢已經廿鳩幾年(1993年出版),斷章取義噉攞出來用大可不必,就噉用免疫球蛋白直接證實人種同話日本有唐風建築所以日本係中國其實冇分別,今世代唔符合molecular anthropology嘅分法就唔好攞出來失禮啦

比幾個嚟?
萬事如意IPA
廣府話:maːn˨ siː˩ jyː˩ ji˧
官話:wan˥˩ ʂɚ˥˩ ʐu˧˥ i˥˩
漢越詞發音:vaːn˧˨ʔ sɨ˧˨ʔ ɲɨ˧˧ ʔi˧˦

點樣個似法?就個「萬」字漢越詞發音明顯更似官話(其實唔似,但以廣府話比較嘅話),噉都話似你不如話stone係石頭嘅同源詞,或者發表論文話日語係南島語系,因爲兩者音素似。
巴打講多少少點認識?
*jyː˩ -> jy:˨˩
好似 不漏洞拉 咁
依4個字其實係exactly 有依個音,依4個音廣東話都會講,不過唔係咁用only

鬼佬比佢聽廣東話/越南話未必分到
同問下英國人巴士同的士點讀都樣
都一樣
唔怪之得我一直覺得呀爺好似越南人
佢係東莞
係Nguyen呢種阮先係
因為好多假波 d毒撚去越南見人著旗袍 包到冚又漲卜卜就以為咁多天生大波
東亞各地不嬲都係有話無字, 包括吳語同粵語區, 直到漢字輸出,
當初中日韓越全部都係用同一套漢字系統, 即係文言文,
可能大家講既話唔同, 但係朝臣同外交大使之間係可以用筆談,
你中國人嚟㗎!!!!!!!
監禁同身份 都好似
想去越南屌越南妹,之前上youtube睇過下啲vlog,見到條條越南妹都好正,又白又滑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞