發覺最好用既紙餐具根本唔係得紙

30 回覆
14 Like 2 Dislike
咁佢搭經濟位係咪可以減少碳排放先,咁注重環保點解要搭private jet
凡事都冇完美

唔會話因為做唔到零碳排放,而唔去做一啲長遠淨碳排放係負嘅行為
我係講緊班人去杜拜開會冇問題,但可以選擇搭經濟位而唔係private jet

凡事都冇完美,不過我係kol 就做任何唔環保嘅事都得,只要最後令到你揸唔到油車,唔準食紅肉改食蟲就可以justify 到我所有嘅浪費真係不得了,mental gymnastics Olympic gold medalist
唔反對你睇法

碳排放呢個問題,一個individual 嘅作為冇咩討論價值

點樣系統性,有序,趕得切下,各國協調減碳排放先最重要

個人預計各國都係唔會趕得切減排,有錢有能力國家會自己諗點應對氣候變化而唔係點減排,受害嘅主要係貧窮國家
減排呢件事本身係冇價值可言自然冇乜incentive 去做,尤其對發展中國家更甚,你西方國家做得幾好都會有中國印度唔會跟 你所講情況的確係會發生但個責任唔喺已發展地區度

中國傾銷電動車呢件事上已經可以睇到呢個dynamics

不過你避而不談嗰啲唔環保嘅環保人士我就更理解到所謂環保只係一件嚴人寬己嘅bullshit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞